Ortopedi iz Turske i BiH će zajedno operisati djecu s teškim deformitetima

MAGAZIN 04.06.2021, 14:33 04.06.2021, 15:08
Ortopedi iz Turske i BiH će zajedno operisati djecu s teškim deformitetima
© AA

Specijalisti ortopedi iz Turske s ljekarima Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo besplatno će obavljati preglede i operacije djece iz Bosne i Hercegovine i šire, koja imaju teške deformitete, javlja AA.

Realizaciji ovog projekta značajno je doprinijela Maša Kulić iz Sarajeva koja je kazala kako je prof. dr. Muharrem Inan iz Turske veliki prijatelj djece i pacijenata iz BiH.

- Odmah je pozitivno odgovorio na moj poziv da se pojavi u Sarajevu i da sa svojim kolegama iz branše pod vodstvom prof. Ismeta Gavrankapetanovića probamo napraviti pozitivnu i humanu priču, a to je da se dječica s određenim anomalijama i dječica koja imaju probleme te zahtijevaju specifične ortopedske operacije zajedničkim snagama počnu konačno operirati u našoj zemlji i samim tim odlazak te djece u inostranstvo minimaliziramo te pomognemo porodicama da ne tragaju za novcem, da se ne izlažu vanrednim troškovima, humanitarnim akcijama i svemu ostalom, rekla je Kulić.

Dodala je kako su dobili pozitivan odgovor domaćina i krenuli u realizaciju.

- Došli smo u rekordnom vremenu i danas smo tu da dvije ekipe razmijene svoja mišljenja, pregledaju potencijalne pacijente i ta saradnja započne čim prije, rekla je Kulić.

Direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović kazao je kako je cilj lijepa i dobra priča, a to je u Sarajevu etablirati projekt pomaganja svoj djeci koja su invalidi na području BiH.

- Bit će otvoren pristup i pacijentima iz regiona. Cijeli projekt je zamišljen da bude na jednoj humanitarnoj osnovi i samo u okviru uobičajenog zdravstvenog osiguranja i da taj način zaustavimo, prije svega, 'mučenje' te djece i roditelja zbog toga što veliki broj pacijenata odlazi vani ili skupljaju novac, rekao je Gavrankapetanović.

Istakao je kako je riječ o populaciji kojoj je veoma teško.

- Ortopedski deformiteti su vrlo teški deformiteti. Mnogo češće pogađaju ženski spol. Oboljenja koja ostavljaju invaliditet za cijeli život i praktično na ovaj način s kvalitetnim programom, dobrim operativnim zahvatima, vi možete imati potpuno zdrave članove zajednice. To je zaista veliki projekat na području BiH. Dosta je značajan problem iz više razloga, ali i u regionu, na području bivše Jugoslavije, to je također problem, jer je to populacija kojoj je vrlo teško, rekao je Gavrankapetanović.

Istakao je kako danas etabliraju zajednički rad u kojem će biti još četvorica dječijih ortopeda iz Turske i ovom prilikom pozivaju sve kojima je ta pomoć potrebna u BiH, a ne mogu je dobiti, da se obrate Općoj bolnici u Sarajevu kako bi učinili što mogu.

Prof. dr. Muharrem Inan, ljekar na Pedijatrijskoj ortopedskoj akademiji Ortopediatri u Istanbulu, kazao je kako mu je veoma drago što boravi bratskoj BiH.

Istakao je kako nedostatak specifičnih kadrova kada je riječ o dječijoj ortopediji nije samo problem u BiH već i u drugim zemljama, zbog čega je važno razmjenjivati iskustva s drugim stručnjacima.

Inan je kazao kako je ortoped s iskustvom dužim od 23 godine. Posljednjih deset godina specijalizirao se za dječiju ortopediju, a osnovao je i kliniku za dječiju ortopediju.

Na tom polju pomagao je djeci u mnogim gradovima u Turskoj, ali i šire.

- Naš glavni cilj jeste pomoći i liječiti djecu na područjima na kojima žive, u cijelom svijetu je to tako i to je jedan od glavnih uslova za uspjeh liječenja, rekao je Inan.

Inan se nada i razmjeni iskustava s ljekarima iz BiH što je važno za budućnost djece, ali i razvoj naučne i bratske saradnje.

Dolazak profesora Inana u BiH obradovao je i dječaka Haruna Kapu (11) iz Sarajeva koji se zahvalio svima koji su mu pomogli.

- Puno im želim sreću i ja sam ponosan na sebe, rekao je Harun.

Njegova majka Amela Kapo kazala je kako je dječak rođen s TAR sindromom.

Istakla je kako su u BiH pokušali, ali da nisu uspjeli dogovoriti operaciju.

Putem prijatelja su saznali za doktora Muharrema Inana.

- U međuvremenu, grupacija dolazi u Sarajevo. Stupamo u kontakt i idemo za Tursku prvi put na pregled i doktor Muharrem kaže: 'Ja ovo dijete mogu staviti na noge.' Dosad se radilo osam operacija, mnogo mi znači podrška danas što je doktor došao, jer je Harun imao operaciju u oktobru 2020. Danas kada ga je pregledao, dao je nove upute. Harun mora ponovo na operaciju, desna noga bi se sad trebala raditi i produžiti za osam centimetara,  rekla je Kapo.

Dodala je kako je dolazak i odlazak izuzetno finansijski izazovan, jer je samo suprug zaposlen. Pomoć pružaju prijatelji i ljudi dobrog srca, na čemu je porodica Kapo izuzetno zahvalna s obzirom da u Tursku odlaze i vraćaju se u BiH već četiri godine.

​​​​​​​

komentari (0)