Otišla je tiho, kako je i živjela: Četiri godine od smrti doajenke bh.glumišta Nade Đurevske

Nada Đurevska preminula je u 65. godini života a iza nje ostao je veliki broj djela koji će govoriti o njenom liku i djelu...

MAGAZIN 13.09.2021, 12:08 13.09.2021, 12:26
Otišla je tiho, kako je i živjela: Četiri godine od smrti doajenke bh.glumišta Nade Đurevske
© Facebook

Navršilo se četiri godine otkako je svijet  napustila doajenka glumišta Bosne i Hercegovine Nada Đurevska. Nada Đurevska preminula je u 65. godini života, a dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva u 2014. godini. Prva uloga bila joj je Čehovljev Višnjik, gdje je igrala lik Varje. Nada Đurevska dobitnica je Zlatne Arene Filmskog festivala u Puli  za film Od zlata jabuka i nagrada SIZ-a grada Sarajeva 1989. godine za uloge: Maša ( Film Tri sestre), Hasanaginica ( Film Hasanaginica); Filomena (Film Učene žene) zatim Nađa (Roman o Londonu). Osim tih nagrada doeajenka bh. glumišta dobitnica je i Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002.

Đurevska bit će upamćena i po predstavama: Izgubljeni sin, Hamlet, Duplo dno, Hotel slobodan promet, Woyzeck,Medeja, Paskvelija. Zatim, poslije rata, Nada Đurevska igra u prestavama: Sarah Berhardt, Tartuffe, Hamlet, Biće biće, Derviš i  smrt, Kraj igre, Suton, Roberto Zucco, Hanka, Partija remija, Tvrđava,, Sakati Billy, Višnjik, Lgenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Ženski turbo-folk bend.

komentari (0)