Otvorena izložba ”Istanbul Photo Awards 2021“ u Turskoj

MAGAZIN 03.12.2021, 09:20 03.12.2021, 09:38
Otvorena izložba ”Istanbul Photo Awards 2021“ u Turskoj
© AA

Treća izložba ”Istanbul Photo Awards 2021“, međunarodnog takmičenja u fotografiji čiji je organizator AA otvorena je u Energetskom muzeju Univerziteta Bilgi u Istanbulu.

Na izložbi su predstavljene fotografije zabilježene tokom pandemije COVID-19, ali i one koje su obilježile značajne događaje širom svijeta prošle godine, uključujući eksploziju u Bejrutu i Svjetsko superbike prvenstvo.

Na otvorenju izložbe govorio je Enis Peru, zamjenik generalnog direktora AA. Tom prilikom zahvalio je Univerziteta Bilgi u Istanbulu, koji je domaćin izložbe.

Peru je podsjetio kako je fotografija ”Majčina ljubav” koju je zabilježio Mohammed Shajahan proglašena Fotografijom godine.

- Mahmuda je na 44. rođendan u samoizolaciji zbog pandemije, koja se odrazila na živote svih nas i koja je svakodnevno tu. Kćerka joj poklanja cvijet. Zapravo, ova fotografija na određeni način sažima protekle dvije godine, rekao je Peru.

Podsjetio je kako je pandemija koronavirusa počela prije dvije godine, a odrazila se na cijeli svijet.

- Naši životi su se mnogo promijenili. Suočeni smo s izolacijom. Mnoge ljude smo izgubili. Ova pandemija je svijet dovela do jedne potpuno drugačije tačke. Ovo je značajna fotografija koja to opisuje. Mohammed Shajahan je to lijepo predstavio. Da napišemo stranice i stranice, hiljade riječi, možda ne bismo mogli dočarati na pravi način. To je snaga fotografije, istakao je Peru.

Kazao je kako 80 posto fotografija ”Istanbul Photo Awardsa 2021“, tematizira pandemiju koja je zahvatila cijeli svijet.

- 'Istanbul Photo Awards' je takmičenje koje mi kao agencija na međunarodnom nivou organiziramo sedmi put i kojem pridajemo mnogo pažnje. Nagrađeni fotoreporteri svojim djelima zabilježenim u Azerbejdžanu, Siriji, Libiji te drugim područjima sukoba i katastrofa, zapravo prikazuju ono što se dešava u svijetu, rekao je Peru.

Istakao je i kako fotografija ne poznaje granice.

- Anadolu Agency mnogo pažnje posvećuje fotografiji. 'Istanbul Photo Awards' je projekt koji organiziramo uz misiju da nagradimo trud kojem svjedočimo. Na ovogodišnjem takmičenju u kategorijama vijesti, sporta, portreta i svakodnevnog života učestvovali su fotoreporteri iz 96 nacija, s oko 15.000 fotografija, kazao je Peru.

Dodao je kako stručni žiri čine eminentni stručnjaci.

- Imamo 14 posebnih fotoreportera koje su nagradili. Među njima su Ugur Yildirim i Adam Pretty. Čestitam im. Adam Pretty će sutra imati intervju. Čestitam njemu i svim nagrađenim fotoreporterima. Hvala i Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju - TIKA i Turkish Airlinesu koji od početka pružaju podršku, kao i Univerzitetu Bilgi iz Istanbula koji je domaćin izložbe, rekao je Peru.

Za AA je govorio i fotoreporter Getty Imagesa Adam Pretty, koji je osvojio treće mjesto u kategoriji pojedinačnih sportova.

- Velika je čast doći u Istanbul. Dugo nisam bio tu, mislim 17 godina. Velika je čast, nešto posebno. Izložbeni prostor je veličanstven. Obišao sam ga i veoma mi se dopao, rekao je Pretty.

Smatra kako je “Istanbul Photo Awards“ veoma uspješno takmičenje.

- Zaista je pozitivna stvar što fotoreporterstvo možemo širiti na svjetskom nivou, u različitim zemljama i kulturama. 'Istanbul Photo Awards' je zaista nešto prestižno i dobro je što budu organizirane izložbe i objavljene knjige, poručio je Pretty.

Dodao je kako je pogledao izložene fotografije, a posebno su ga dojmile one u vezi sporta, koje su stigle iz Kirgistana.

Među prisutnima na izložbi bila je i pomoćnica rektora Univerziteta u Istanbulu prof. dr. Asli Tunc.

- Čast nam je biti domaćin ovakve izložbe. Zaista je ovo čarobna atmosfera. Veoma smo sretni što spajamo jedno veoma posebno mjesto s jednom veoma posebnom izložbom. Naravno, ova izložba je organizirana na mnogim mjestima, rekla je Tunc.

Naglasila je kako im je čast da su i oni među domaćinima.

- Anadolu Agency ovom izložbom sedam godina doprinosi našem globalnom sjećanju. Bilježi i prenosi nam trenutke sreće, boli, pa i u jednom kadru bilježi ono što pandemija nosi. To je veliki doprinos, kazala je Tunc.

Nakon otvorenja goste o fotografijama informisao je Firat Caglayan Yurdakul, v.d. urednika Odjela za fotografiju AA.

Izložba će biti otvorena do 10. decembra.

U okviru izložbe fotoreporter Adam Pretty sutra će održati druženje/intervju.

Na ovogodišnjem takmičenju, pojedinačne i galerije fotografija razvrstavane su po kategorijama vijesti, sporta, portreta i svakodnevnog života. Pristiglo je oko 15.000 fotografija.

Zvanični sponzori takmičenja na kojem je nagrađeno 14 fotoreportera iz 12 država su Turkish Airlines i Turska agencija za razvoj i saradnju (TIKA), a izložba u Istanbulu organizirana je uz podršku Univerziteta Bilgi, piše AA.

Detaljnije informacije o prijavama za takmičenje 2022. godine, koje će uskoro biti otvorene, kao i pobjedničkim fotografijama dostupne su na internet stranici http://www.istanbulphotoawards.com.

komentari (0)