"Čovjek u zlatnoj haljini" star 2.500 godina, predstavljen u Kazahstanu

MAGAZIN 15.12.2021, 14:07 15.12.2021, 14:20
"Čovjek u zlatnoj haljini" star 2.500 godina, predstavljen u Kazahstanu
© AA

Rekonstrukcija 2.500 godina starog "Čovjeka u zlatnoj haljini", pronađenog 2019. godine svečano je oredstavljena u Nur -Sultanu, glavnom gradu Kazahstana. 

Ceremoniji, održanoj u "Zlatnoj" sali kazahstanskog nacionalnog muzeja, prisustvovali su vodeći historičari zemlje, arheolozi, poslanici i predstavnici stranih misija, kao i brojni studenti. Na ceremoniji je predstavljena nova rekonstrukcija „Čovjeka u zlatnoj haljini“, u zapadnom Kazahstanu.

"Čovjeka u zlatnoj haljini" otkrio je arheolog Arman Bejsenbajev 2019. godine. Saznalo se da je čovjek, koji je prije oko 2.500 godina sahranjen sa zlantom odjećom i predmetima, bio herojski vojnik Sarmata, nomadskog i ratničkog naroda koji je vladao ovim krajem u ranom željeznom dobu.

Arheolog Bejsenbajev je za AA rekao da su se u navedenom periodu vojnici smatrali pripadnicima viših slojeva društva, a vojnici koji su izgubili živote u ratu sahranjivani su uz posebnu ceremoniju. Bejsenbajev je naveo i da je čovek u zlatnoj haljini u također bio na čelu vojske.

 - U njegovom grobu smo pronašli hiljade zlatnika i čvorova zlatnih niti. Osim toga, imao je mač prekriven zlatom i svoje lične stvari. Ipak, vjerujemo da je bilo više zlata. Grobnicu su vjerovatno opljačkala neprijateljska plemena nakon ceremonije sahrane, kazao je Bejsenbajev.

Bejsenbajev je naveo da su u zlatnim komadima korišteni biljni i životinjski motivi koji su pripadali Skitima, te da su još od otkrivanja prvog čovjeka u zlatnoj haljini 1969. godine, nastavili nailaziti na slike životinja na zlatu.

- Ovdje vidimo isti stil. Zato što su nomadski draguljari tog vremena bili majstori da naprave prikaz životinje u pokretima, rekao je on.

Direktor kazahstanskog nacionalnog muzeja Arıstanbek Muhamediuly istakao je da postoji veliko interesovanje za 'Čovjeka u zlatnoj haljini', ne samo u zemlji već i u inostranstvu.

- Dobili smo zahtjeve da produžimo izložbu u svakoj zemlji u koju smo bili. Cilj nam je da naše „muškarce u zlatnim haljinama“, naslijeđenoj od predaka, predstavimo cijelom svijetu, rekao je direktor muzeja.

AA/Balkan News

komentari (0)