Par lavova liječenih u Istanbulu dobilo priliku za nastavak vrste

S ciljem skretanja pažnje na sve manju populaciju lavova, 10. august se u svijetu obilježava kao Svjetski dan lavova, a tim povodom je ekipa Anadolu obišla lavicu i lava u parku prirode Park of Istanbul

MAGAZIN 11.08.2023, 12:00
Par lavova liječenih u Istanbulu dobilo priliku za nastavak vrste
© AA

Par lavova dopremljenih iz Irana u Turkiye, gdje se nakon operativnih zahvata na nogama uspješno oporavljaju, dobio je priliku za nastavak svoje vrste.

S ciljem skretanja pažnje na sve manju populaciju lavova, 10. august se u svijetu obilježava kao Svjetski dan lavova, a tim povodom je ekipa Anadolu obišla lavicu i lava u parku prirode Park of Istanbul, u najmnogoljudnijem turskom gradu.

Lavovi su ranije u Istanbul dopremljeni iz Irana s teškim povredama zadnjih nogu kod mužjaka, te sa sve četiri slomljene noge kod ženke.

Povrede životinja sanirane su operativnim zahvatom na Veterinarskom fakultetu Istanbul univerziteta, gdje su se primarno oporavljali četiri mjeseca, a nakon toga su premješteni u istanbulski park prirode.

Predsjednik Uprave istanbulskog parka Burak Memisoglu je za AA ispričao da su lavovi kada su dopremljeni u Turkiye bili stari oko godinu dana i zbog teških povreda nisu mogli hodati.

"Po primjeni tretmana platinom, invaliditet lavova je umanjen sa 80 na 20 posto. Sada hodaju, izgledaju mnogo sretnije. Očekujemo da će ovdje nastaviti svoju vrstu", rekao je Memisoglu.

Biolog Erdogan Sevinc je kazao kako lavovi u ovom centru borave pet godina, a kako je pojasnio njihov životni vijek s prosječnih 10-12 u potpunoj divljini, u ovakvim kontrolisanim uslovima može biti produžen na 25 godina.

Podsjetio je da je i divljim životinjama neophodna medicinska njega i pomoć, posebno kada se radi o težim povredama, a "ovaj par lavova je sada dobrog zdravlja".

komentari (0)