Pet kultnih filmova turske kinematografije

Turska kinematografija sa historijom dugom skoro 100 godina, proizvela je brojna vrijedna djela

MAGAZIN 30.05.2022, 11:47 30.05.2022, 13:22
Pet kultnih filmova turske kinematografije

Turska kinematografija sa historijom dugom skoro 100 godina, proizvela je brojna vrijedna djela. Međutim, neka  od njih ne pronalaze vrijednost kakvu, ustvari, zaslužuju. Predstavljamo vam pet filmova iz turske kinematografije koje vam, možda, mogu privući pažnju.

Ah Güzel Istanbul“ (Ah, lijepi Istanbul)

Sadri Alışık i Ayla Algan dijele glavne uloge u filmu „Ah Güzel Istanbul“, koji se odvija u Istanbulu 1960-ih. U filmu, koji je objavljen 1966. godine, stanje kulture prikazano je kroz društvu dramatične događaje koje je doživjela djevojka kada je pobjegla u Istanbul kako bi postala „pjevačica“.

Sadri Alışık igra možda jednu od najprikladnijih uloga u svojoj kinematografskoj karijeri u filmu, koji sadrži znamenitosti koje vrijedi vidjeti, posebno u Beylerbeyiju i Eminönü. Haşmet, jedan od starih džentlmena iz Istanbula, nakon što je ostao bez novca i postao fotograf,  brine o djevojci Ayşe, koja je pobjegla iz malog grada u Istanbul da postane pjevačica.

Film kojeg se ne možete zasititi zbog njegove muzike, pogleda iz starog Istanbula i replika...

Reis Bey

Prilagođen kinu iz istoimenog romana Necipa Fazila Kisakureka, Reis Bey film prikazuje priču o sudiji koji nikada u životu nije napravio ustupke i uvijek se pridržavao strogih pravila.

Glavni glumac Haluk Kurtoğlu igra Reis Beya, čiji se život u trenu mijenja zbog mladića koji je nepravedno pogubljen. Lik Reis Beya, kojeg tumači Kurtoğlu, jedan od najharizmatičnijih glasova u turskoj kinematografiji, zauzeo je mjesto u srcima gledalaca posebno scenom 'merhamet'.

Reis Bey, produkcija koja privlači ljude dijalozima koje je napisao Necip Fazıl Kısakürek, duboko propituje društveni život.

Otobüs Yolcuları ( Putnici u autobusu) 

Možemo reći da je "Otobüs Yolcuları", u kojem glumi glumica Türkan Şoray, koja je glumila u više od 200 filmova, i Ayhan Işık, jedan od nezaboravnih umjetnika turske kinematografije. Jedan od prvih filmova snimljenih o urbanoj transformaciji.

Film, koji govori o izvođačima koji obmanjuju javnost, važan je po tome što se vrlo blisko bavi društvenim pitanjima. To je ujedno i jedan od prvih filmova glumice Türkan Şoray.

Film, koji uključuje i majstorska imena turske kinematografije kao što su Suna Pekuysal, Reha Yurdakul i Renan Fosforoğlu, objavljen je 1961. godine.

Sevmek Zamanı (Vrijeme za ljubav)

U režiji Metina Erksana, Sevmek Zamanı, sa svojom radnjom i montažom,  jedan je od najzanimljivijih filmova turske kinematografije.  Film podsjeća na roman Sabahattina Alija "Madona u krznenom kaputu", a u glavnim ulogama igraju Müşfik Kenter i Sema Özcan. Radnja filma, koji je objavljen 1965. godine, je sljedeća: Halil radi kao slikar na ostrvu sa svojim majstorom. Jednog dana, u jednoj od praznih vila u koju odlaze da slikaju, ugleda sliku žene koja visi na zidu i zaljubi se. Godinu dana svaki dan ulazi u vilu i gleda sliku. Međutim, jednog dana Meral, djevojka sa slike, dolazi u vilu i vidi Halila kako gleda njenu sliku.

Gölge Oyunu (Igra sjena) 

Gölge Oyunu je jedan od manje poznatih filmova Šenera Šena i Ševketa Altuga. Film, koji je režirao Yavuz Turgul, postaje sve veći uspješnom glumom i linijama dvojice vrhunskih glumaca.

Radeći zajedno, Mahmut i Abidin se sukobljavaju oko Kumru, nijeme djevojke koja je izbačena na ulicu. Duo, koji je kasnije ponovo počeo da radi zajedno, traga za Kumruovom porodicom.

Jednog dana, kada se Mahmut probudi, ne može pronaći Kumru. Traži je svuda, ali svi kažu da je nikada ranije nisu vidjeli. Razmišljaju o zajedničkoj fotografiji na kojoj su Abidin, Mahmut i Kumru. Međutim, na fotografiji su samo Abidin i Mahmut, bez djevojke Kumru. 

Izvor: Yeni Safak/Prijevod: Balkan News

komentari (0)