Petnaestogodišnjak sa intelektualnim poteškoćama otvorio drugu privatnu izložbu

Talenat za slikarstvo otkrio je u petom razredu, zahvaljujući nastavnici Beyhan Korkulutas, čijim se usmjerenjem nadogradio na tom polju

MAGAZIN 30.06.2022, 12:27 30.06.2022, 13:02
Petnaestogodišnjak sa intelektualnim poteškoćama otvorio drugu privatnu izložbu
© AA

Mahmut Kosunkartay iz turskog Bingola, uprkos blagim intelektualnim poteškoćama, otvorio je drugu izložbu gdje je predstavio svoja umjetnička djela koja je izradio na platnu.

Ovaj petnaestogodišnjak čiji se život promjenio slikarstvom, pokazao je da umjetnost nije ograničena intelektualnim sposobnostima.

Talenat za slikarstvo otkrio je u petom razredu, zahvaljujući nastavnici Beyhan Korkulutas, čijim se usmjerenjem nadogradio na tom polju.

Kosunkartay je za četiri godine nacrtao 120 slika, od kojih je jedan dio izložen na njegovim privatnim izložbama.

https://trthaberstatic.cdn.wp.trt.com.tr/resimler/1868000/1868171.jpg

Svoju drugu privatnu izložbu otvorio je u jednom tržnom centru pod nazivom "Svako dijete je posebno", gdje posjetitelji imaju priliku upoznati ovog mladog slikara.

- Slikanje je poput života. Zahvaljujući slikarstvu nisam prekinuo vezu sa životom. Sve što nosim u sebi pretočim na platno, kazao je Kosunkartay.

Potrudit će se, kako kaže, da bude još bolji slikar, dodavši da mu je najveća želja da postane nastavnik likovnog.

https://trthaberstatic.cdn.wp.trt.com.tr/resimler/1868000/1868182.jpg

Nastavnica Korkulutas, koja i tokom ljeta nastavlja pružati podršku ovom mladom talentu, zadovoljna je njegovim uspjehom.

- Upoznala sam ga u kabinetu za posebnu podršku. Impresionirao me je poseban stil i boje koje je koristio u svojim crtežima, rekla je Korkulutas.

https://trthaberstatic.cdn.wp.trt.com.tr/resimler/1868000/1868168.jpg

Ona je ispričala kako je slikarstvo totalno promjenilo život ovog nadarenog dječaka, koji dugo vremena provodi u radionici gdje stvara nova djela, dodavši da su do ideje o izložbi došli kako bi probudili svijest prema djeci sa poteškoćama u razvoju. 

- Prelijep je osjećaj ugledati sreću u Mahmutovim očima. On je jako nadaren dječak. Nadam se da će jednog dana postati slavan slikar, zaključila je Korkulutas.

Izvor: AA / Prijevod: Balkannews

komentari (0)