Ples derviša na zaleđenom jezeru u Turskoj

MAGAZIN 26.01.2022, 10:38 26.01.2022, 10:48
Ples derviša na zaleđenom jezeru u Turskoj
© AA

Na jezeru Cildir koje se nalazi između gradova Kars i Ardahan na sjeveroistoku Republike Turkiye, koje se tokom zime skoro potpuno zaledi, derviš je izveo tradicionalni ples.

Sema - ples derviša uvršten je na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, a derviš na jezeru Cildir plesao je pored konja koji vuku saonice, što je posebna atrakcija na ovom jezeru.

Cildir je drugo po veličini jezero u istočnoj Anadoliji, a naročito tokom vikenda privlači brojne posjetioce koji žele hodati po ledu ili se voziti saonicama koje vuku konji.

Ovo neobično jezero, površine od 123 kvadratna kilometra, prekriveno je debelim ledom jer temperatura zraka na tom području tokom noći pada i do 20 stepeni ispod nule.

Inače, posjetioci koriste zimsku idilu ne samo da bi uživali u fascinantnim krajolicima ovog područja nego i da bi pecali ribu u jezeru u eskimskom stilu. Dok se drugi odlučuju na šetnju zaleđenim jezerom neki od posjetilaca sa sobom donose šatore koje postavljaju na zaleđeno jezero i tu se odmaraju. Na ovom jezeru moguće uživati i u vožnji bicikla, na kojima se nalaze posebne gume, prilagođene ledu, piše AA.


 

komentari (0)