Podgorički stolar ljubavlju ukrašava svoje umjetnine

Denis Methadžović, podgorički stolar, jedan od rijetkih u Crnoj Gori koji se bavi obradom drveta. Posljednje što su ruke ovog stolara napravile bile su drvene biste, grb Crne Gore ali i drugi predmeti svojstveni samo umjetnicima...

MAGAZIN 08.05.2022, 13:00 08.05.2022, 11:18
Podgorički stolar ljubavlju ukrašava svoje umjetnine
© AA

 Ljubav prema umjetnosti i izradi zanimljivih predmeta od drveta Podgoričanin Denis Methadžović pretvorio je u ozbiljan posao. Ovaj sada već poznati podgorički stolar, jedan je od rijetkih u Crnoj Gori koji se bavi obradom drveta, izrađujući rijetke predmete, skulpture, posuđe i biste. 

Methadžovića je ekipa AA posjetila u njegovoj stolarskoj radnji. Već na prvi pogled, uočava se ljubav i talenat prema rezbarenju.

- Stolar sam, ali često pokušavam da se bavim i vajarstvom. Ovo radim nekih pet-šest godina, ali konkretno zadnje dvije godine sam se malo uozbiljio, počinje razgovor Methadžović.

Umjetnički predmeti, biste... 

Drvene biste, grb Crne Gore, različiti predmeti, svojstveni samo umjetnicima, modeli su koje je najskorije radio ovaj podgorički umjetnik.

- Konkretno, ove skulpture koje vidite iza mene sam radio u zadnjih nekoliko godina. Nisam se trudio, nisam radio po modelu, nego nekako sam dao sebi slobodu da to radim kako hoću. Radim stolarske poslove, ima i tu posla, ali često uzmem sebi slobodnog vremena da radim i ove vajarske poslove od kojih nemam neke koristi, ali uradimo neku izložbu i ima to sve svoj smisao, priča svoju umjetničku priču Methadžović.

On je danas ozbiljan stolar, ali u isto vrijeme i umjetnik, koji ima svoj pogled na svijet, koji izražava upravo kroz izradu drvenih predmeta.

- Motivi su tema slobode, koja me najviše interesuje, ali eto da ne filozofiram puno. Neke skulpture sam radio dugo. Motale su mi se kroz misli, onda sam pokušavao da ih realizujem, znao sam i da odustanem i poslije nekog vremena vratim se i kockice se sklope i dođe sve na svoje mjesto, kaže za AA Methadžović.

Samostalne izložbe crteža i skulptura

Član je udruženja "Slikarski uranak". Upravo je ovo udruženje umjetnika na jednoj od izložbi izložilo bistu i crtež čiji je on autor.

- Neko me je pitao da mu kažem šta sam pokušavao da uradim. Ali, neko pored se uključio i kazao kako je taj sve to vidio i doživio. To mi je nekako bilo super da ne objašnjavam ljudima, nego ljudi dožive nešto svoje. U decembru prošle godine sam imao samostalnu izložbu, bilo je izloženo nekih dvadeset mojih crteža i pet-šest skulptura. Trebalo mi je dosta da to spremim, uradio sam i selekciju radova i prošlo je to sve kako treba, ističe Methadžović.

Stolarski posao mu napreduje, kaže da ima dosta obaveza.

- Konkretno, u zadnje vrijeme ima dosta toga pa sam se tome posvetio, da ispoštujemo sve, da završimo u roku. Radio sam i za neke restorane, sada bi trebao da bude neki sajam pa i oko toga razmišljam šta bih mogao da izložim, poručuje na kraju Methadžović.

komentari (0)