Počeo jazz festival "Nišville": Pred publikom 250 nastupa 850 izvođača

MAGAZIN 12.08.2022, 08:43
Počeo jazz festival "Nišville": Pred publikom 250 nastupa 850 izvođača
© AA

Najposećeniji jazz festival jugoistočne Evrope "Nišville" počeo je u četvrtak naveče na platou niške Tvrđave, a uvodni muzički, pozorišni i filmski program traje još od 5. avgusta. Za deset dana 28. festivalskog izdanja, 850 izvođača imaće 250 nastupa na 15 scena.

Festival svake godine dovodi posetioce i izvođače iz cijelog sveta.

"Pokušavamo da održimo onaj nivo koji smo dostigli 2015. i 2016. godine, kada nas je 'Guardian' svrstao u top 10 festivala Evropske unije. Naravno, u lošim finansijskim uslovima mislim da smo ipak napravili dobar program i da publika neće primjetiti manjkavosti koje mi primjećujemo", kaže direktor festivala Ivan Blagojević.

Na glavnim festivalskim binama "Earth" i "Sky" čuće se najave zvučnih imena jazza i srodnih pravaca, među kojima je i Magnifico iz Slovenije.

"Od Al McKaya, Juliana Marleyja… Puno izvođača imaće zanimljive nastupe. Tu bih pomenuo Yellowjackets, Kurta Rosenwinkela, Kirka Lightseyja, najstarijeg učesnika ovogodišnjeg Nišvillea. Zatim Natašu Atlas s Džambo Agushevi orkestrom. Sjajni Jungsu Choi Tiny Orchestra iz Južne Koreje, zatim Saxman s Tajlanda, La Malbec iz Argentine i Wilcox iz Brazila. I odličan Big Band iz Poljske", navodi Blagojević.

Ovogodišnja dobitnica festivalske nagrade za životno djelo je pevačica Beti Đorđević, koja nastupa prve večeri. Nagradu za fuziju jazza grand-prix "Šaban Bajramović" dobiće Al McCay, dok će "Yellowjackets" dobiti priznanje za doprinos razvoju jazza "car Konstantin".

Na još šest bina u Tvrđavi i njenoj blizini održavaju se prateći programi poput Međunarodnog festivala stripa "Striportama" ili programa "Jazz for kids", koji su besplatni za posetioce.

Bez obzira na veliko interesovanje publike i redu pred štandom za kupovinu karata, organizatori ističu i probleme.

"Festival više nije ekonomski održiv u ovim parametrima s ovim skokom cijena, ali mi nismo spremni da isporučujemo manji festival. Realno, za 200.000 eura, koliko nam grad pomaže, mi ne možemo da isporučimo festival od milion eura, a to je neki minimum minimuma da bismo održali top 10 eurolige", kaže Blagojević.

Zbog toga se ovogodišnji Nisville održava pod sloganom "Još ovaj put". Ovo je naznaka mogućnosti da se već sljedeći ne održi u Srbiji, već možda, kako je Blagojević više puta isticao, u nekoj od zemalja Evropske unije.

Izvor: AA

komentari (0)