Počinje najsveobuhvatniji festival kulture i umjetnosti u Turkiye

MAGAZIN 20.09.2022, 11:25
Počinje najsveobuhvatniji festival kulture i umjetnosti u Turkiye
© AA

U organizaciji turskog Ministarstva kulture i turizma, ”Turkiye Cultural Route Festivals” se širi u pet gradova sa sveobuhvatnijim događajima nego ikada. Očekuje se da će festivali koji će se održati u Istanbulu, Ankari, Canakkaleu, Diyarbakiru i Konyi od 16. septembra do 23. oktobra uskoro proširiti na sve dijelove zemlje.

Organizovani po prvi put prošle godine pod nazivom ”Beyoglu Culture Route Festival” i proširen ove godine sa ”Festivalom Ankara Culture Routes“, “Festivali kulturne rute Turkiye“ će ovoga puta ponuditi jedinstveno kulturno i umjetničko iskustvo sa sveobuhvatnijim i raznovrsnijim događajima u pet provincija.

Festivali će se održati od 16. septembra do 23. oktobra u Istanbulu, Ankari, Canakkaleu, Diyarbakiru i Konyi. Sveukupno, festivali će uključivati skoro 15.000 umjetnika i više od 3.000 događaja u rasponu od umjetnosti do kina, književnosti do plesa, muzike do digitalne umjetnosti, koji odgovaraju svačijem ukusu i interesovanju, saopćeno je iz Ureda za kulturu i turizam pri Ambasadi Turkiye u Sarajevu, prenosi AA.

”S Turkiye Culture Route Festivalima, koji se organizuju s ciljem predstavljanja kulturnog naslijeđa naše zemlje na svjetskoj sceni, ne samo da razvijamo kulturne rute naših gradova, već i kulturu i umjetnost činimo dostupnim svima. Naš festivalski entuzijazam, koji smo započeli Rutom kulture Beyoglu prošle godine, ovaj put ćemo prenijeti široj publici sa mnogo sveobuhvatnijim i raznovrsnijim aktivnostima u svih pet provincija” , rekao je Mehmet Nuri Ersoy, ministar kulture i turizma Turkiye.

Festival Kulturne rute Troje, koji će se održati u Canakkaleu između 16. i 25. septembra, okupit će više od 100 događaja koji se sastoje od izložbi, koncerata, razgovora i radionica. Više od 1.000 umjetnika će učestvovati u događajima koji će se održati u više od 40 lokacija tokom festivala.

Beyoglu i Ankara Culture Route održat će se u isto vrijeme od 1. do 23. oktobra. Više od 6.000 umjetnika u 46 različitih prostora sastat će se sa ljubiteljima umjetnosti na više od 1.000 događaja na Beyoglu Culture Route Festivalu. Nezasitno kulturno i umjetničko okruženje doživjet će se na Kulturnoj ruti Ankare, gdje će se održati više od 500 događaja uz učešće skoro 5000 umjetnika na 70 različitih tačaka na ruti od 5,7 kilometara u Ulusu Ankare.

Više od 2.000 umjetnika i 500 događaja donijet će svijetu kulturno i umjetničko bogatstvo Turkiye iz Diyarbakıra na Festivalu kulturnih ruta Sur, koji će se održati od 8. do 16. oktobra.

19. Međunarodni festival mistične muzike Konya, uključen u festivale kulturne rute Turkiye, također će odvesti ljubitelje umjetnosti u različite svjetove. Na festivalu koji će se održati od 22. do 30. septembra u okviru 815. godišnjice rođenja Mevlane Dželalidina Rumija nastupiće muzičari iz Turkiye, Španije, Egipta, Azerbejdžana, Njemačke, Uzbekistana, Indije i Irana.

komentari (0)