Počitelj: Bh. muzej na otvorenom

Prema posljednjem popisu stanovništva obavljenom 2013. godine u Bosni i Hercegovini u Počitelju živi 799 stanovnika

MAGAZIN 05.12.2021, 17:54
Počitelj: Bh. muzej na otvorenom
© Yunus Demirbaş/Balkan News

Iako se ime Počitelja prvi put spominje u historijskim dokumentima 1444. godine, procjenjuje se da je Počitelj 1383. godine podigao bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić.

U Počitelju, koji se pretvorio u grad i razvio se nakon osvajanja Osmanlija, podignuta je džamija Haci Ali, Šišman Ibrahim-pašina medresa, sahat-kula i kula na visokim uzvišenjima kako bi se mogli vidjeti mogući neprijateljski napadi.

Nastavljajući da ugošćuje turiste iz cijelog svijeta, posebno iz Turske, Počitelj se, također, prikazuje kao jedan od važnih umjetničkih centara jugoistočne Evrope. Dok je jedna od prvih likovnih kolonija u regionu otvorena u Politelju 1964. godine, ova kolonija, koja je i danas aktivna, organizuje izložbe slika i večeri poezije.


Dok umjetnici iz cijelog svijeta dolaze u Počitelj po inspiraciju, crveni šipurak i smokve koje rastu na oštrim obroncima grada krase platna mnogih slikara.

Prema posljednjem popisu stanovništva obavljenom 2013. godine u Bosni i Hercegovini u Počitelju živi 799 stanovnika. Prije rata u Bosni i Hercegovini muslimani su činili 73 posto stanovništva, a danas je ta stopa smanjena na 58 posto. Počitelj je uvršten na listu nacionalne baštine Bosne i Hercegovine 2003. godine, a 2007. godine nominirano za UNESCO-vu listu svjetske baštine.

komentari (0)