Porodica Aydin na tradicionalan način izrađuje metle

Uprkos razvoju tehnologije, ovaj bračni par od tradicije koju je započeo otac, ne odustaju.

MAGAZIN 13.12.2022, 14:49 13.12.2022, 14:57
Porodica Aydin na tradicionalan način izrađuje metle
© AA

Metle, koje još uvijek rukama proizvodi bračni par Goksel i Fatima Aydin, postale su atrakcija u samom selu Sandikli, u turskom gradu Afyonkarahisaru, ali i u okolnim gradovima.

Uprkos razvoju tehnologije, ovaj bračni par od tradicije koju je započeo otac, ne odustaju. Najprije, priča porodica Aydin, na četrdeset duluma zemlje posade biljku metljinju a onda kada dođe april, svi je porodično kose. 

Nakon kosidbe, pojašnjavaju, metljinja se razlaže i dva mjeseca suši na suncu. Zatim se, dodaju, čuva u šatoru ili bašti.

Kada već bude dovoljno suha i spremna za upotrebu, biljka metljinja se natapa u bure sa sumporom i u njemu drži jedan dan. To joj, priča porodica Aydin, daje boju i omekšava je.

Tradiciju, koja je još malo pa pala u zaborav, bračni par Aydin pokušava očuvati. U tom poslu pomažu im i sinovi Ali Recep i Burak.

Goksel Aydin, pojašnjava za AA, da je njegov otac naučio da pravi metle još u Sakaryi i da oni njegov posao nastavljaju i oni, uprkos razvoju tehnologije.

- Samo dvije porodice su zainteresovane za ovaj posao u našem selu. Iako je interesovanje za metlu smanjeno u odnosu na protekle godine, ljudi koji žive u selu traže da se koristi u čišćenju.  Naša 'marketinška mreža' je u selima Ušak, Denizli i Isparta, posebno u Afyonkarahisaru. Pristigle porudžbine radimo kao porodica, koliko god možemo, pojasnio je Goksel.

Goksel je naveo da ručnim radom prave oko pet hiljada metli godišnje i da ih prodaju za 40 do 60 lira u zavisnosti od visine.

- Ima onih koji koriste ove metle dvije do tri godine, ističu supružnici.

Fatma je, nakon što se udala za Goksela, također počela da pravi metle. Pojasnila je da za razliku od mašinski pravljenih metli, ove su dugotrajnije.

- Možemo proizvesti oko 40 do 50 metli dnevno. Metle koje pravimo su cijenjene i bezbrižno se koriste, priča Fatma.

I njihov sin Ali Recep je u očuvanju dedine tradicije. On,  ističe, poslije škole u slobodno vrijeme pomaže porodici tako što kosi metljinju kada za to dođe vrijeme.

Piše: AA/Balkan News 

komentari (0)