Pošumljavanje uz pomoć dronova u Hrvatskoj

Dušan Jelić i Goran Ladišić objašnjavaju da su pokrenuli takav projekt kako bi zaustavili negativan trend krčenja šuma u Hrvatskoj te ispuštanja stakleničkih plinova

MAGAZIN 18.11.2021, 11:59 18.11.2021, 12:06
Pošumljavanje uz pomoć dronova u Hrvatskoj
© Jutarnji list

Šumske površine oštećene u požarima u Hrvatskoj pošumljavaju se zahvaljujući "Seed Bombs" koje bacaju dronovi. U okviru Projekta O2,  „Seed bombs“ samoklijajući paketići koje sadrže sjeme drveća izbacuju se iz zraka pomoću drona, u cilju efikasnog pošumljavanja teško dostpunih u požaru uništenih, posječenih ili degradiranih područja.

Prema vijestima Jutarnjeg lista, Dušan Jelić i Goran Ladišić objašnjavaju da su pokrenuli takav projekt kako bi zaustavili negativan trend krčenja šuma u Hrvatskoj te ispuštanja stakleničkih plinova. Osim toga ističu da se u "Seed Bombs" ne nalaze samo sjemena stabala već i druge sjemenke pratećih vrsta biljaka. 

- Za uspješno pošumljavanje nije dovoljno zasaditi određeni broj velikih stabala. Takav princip dovodi do razvoja isključivo kulture tog stabla, a ne razvoja zdravog šumskog staništa (ekosustava). Nadalje, velika se količina CO2 osim u stablima apsorbira i u ostalim dijelovima zdravog ekosustava (u tlu, travi, grmlju i u drugim živim bićima). Prema tome, uspješnost pošumljavanja definiramo prema broju m² obnovljenog ekosistema, a ne jednog stabla, navode Jelić i Ladišić za Jutarnji list.

 

komentari (0)