Premijera bh. filma "Amanet": Film koji ima dušu

Priča je ovo o jednom seoskom životu. O svakidašnjim stvarima o kojima se već odavno ne priča. Priča je ovo o onome što smo, možda, zaboravili, ali i dalje negdje 'gajimo' u sebi – o tradiciji.  Nekima je probudilo sjećanje na nekadašnji način života, na porodicu, prijatelje a nekima je film i ostvarenje dječačkog sna.

MAGAZIN 02.11.2022, 13:16 03.11.2022, 09:30
Premijera bh. filma "Amanet": Film koji ima dušu
© Printscreen/AMANET

Premijera bh. filma „Amanet“, održana je sinoć u Cineplex kinu u Sarajevu.

Priča je ovo o ljubavi, prijateljstvu i običajima Podstijene, jednog bh. sela kod Busovače. Sve je ono što svakoga podsjeća na neka davna vremena. Vremena u kojima se živjelo dušom.  Onda kada se voljelo dušom i gdje se istinski prijateljilo, ali i čuvalo do onog što se obraz zove. 

Priča je ovo o jednom seoskom životu. O svakidašnjim stvarima o kojima se već odavno ne priča. Priča je ovo o onome što smo, možda, zaboravili, ali i dalje negdje 'gajimo' u sebi – o tradiciji.  Nekima je probudilo sjećanje na nekadašnji način života, na porodicu, prijatelje a nekima je film i ostvarenje dječačkog sna.

- Ovo je moj dječački san. Nekako sam uvijek maštao o tome.  Jedino bolje od toga je ostvariti priču. Kada smo radili plakat za film, rekao sam da se stavi 'film Mirze Begovića', malim slovima, jer ne bi bilo fer. 'Amanet' smo snimali  20 dana u selu Podstijena u Busovači. Željeli smo kreirati film koji će odašiljati univerzalnu poruku ljubavi,  a to je da je jedino ljubav ta koja nas vodi u bolje sutra, kazao je na premijeri Mirza Begović, scenarista i redatelj filma „Amanet“.

Iako sa skromnim budžetom, kako su to naveli iz produkcijske kuće, kompletna ekipa uspjela je na bijelo platno prenijeti kvalitet a to je publika i osjetila.

-  Ovo je jedan od rijetkih projekata koji je rađen sa velikim sa ambicijama i  bez velikog budžeta. Ovo je djelo koje je nastalo u čudnim i teškim uvjetima za rad. Budžet smo bili mi koji smo isfinansirali ovaj projekat. Nijednog trenutka nismo željeli odustati od kvaliteta. Odavno nam je trebao film koji će biti jedna razbibriga i koji će se moći gledati sa porodicom. Raduje me što je već u pretprodaji je prodato preko 1.500 karata u BiH. Raduje me to što mogu reći da je ovaj film u potpunosti u BiH. Nijedan file ovog filma nije izašao iz BiH, i sve smo radili svojim resursima, kaže producent Nevres Softić.

Da su ljubav i srce važni faktori u svakom poslu govore i sami glumci, koji za ovo djelo imaju samo riječi hvale, te dodaju kako je rad na tom projektu ostavio na njih veliki trag.

Za Ivu Filipović, mladu glumicu, koja u ovom filmu igra ulogu Amine, djevojke koja je čekala povratak svoje ljubavi Asada, učešće u snimanju ovom filmu je jedno predivno iskustvo. 

- Cijela priča je tekla bez problema. Za mene je veliko bogatstvo što sam upoznala ove ljude. Mislim da sam se uspjela snaći sa zadatkom koji je postavljem ispred mene, kazala je glumica Iva Filipović.

I njen saigrač, Zlatan Školjić, sa ulogom Asada, momka koji se vraća iz inostranstva i odluči ženiti Aminu, ali im amanet oca i njegova posljednja želja da se oženi drugom djevojkom iz sela, pomalo, mrsi planove, za film ima samo riječi hvale. Na njega je, ističe Zlatan, film ostavio ogroman trag.

/Printscreen

-  Za mene je ovo veliko iskustvo i moj prvi igrani film kao glumca profesionalca. Ovo ljeto ću pamtiti samo po 'Amanetu'. Film je nešto što će promijeniti moj život i što sigurno ostavlja na mene jedan ogroman trag, kazao je Zlatan Školjić.

Ulogu Asadove majke Merime u filmu igra Faketa Salihbegović Avdagić. A majka, kao majka, uvijek na strani ljubavi i to, u filmu,  prema svom sinu Asadu i njegovoj izabranici i pokazuje.

- Drago mi je da smo iznjedrili jedan ovakav  projekat i to sve na svojim plećima. Ponosni smo da smo radili sve domaćim snagana. Tumačim lik majke, koja je kao i svaka majka na strani ljubavi. Hvala vam što pratite,  budite uz nas i podržite sve napore da napravimo, u ovakvim vremenima i sa skronnim budžetima, ovako velike iskorake, kazala je Faketa Salihbegović Avdagić. 

/Printscreen

Nusmir Muharemović, odnosno Dževad, je mladić koji plijeni pažnju svojim načinom odijevanja, automobilom kojeg kroz selo vozi ali i samom pojavom. Asadov je najbolji prijatelj ili, možda bolje reći, brat, kako su se i sami nazivali.

- Imao sam sreću da sa mojim bratom, kumom i sve ono što Mirza za mene jeste, radim jedan ovakav film. Mirza je jedan biser koji nije otkriven javnosti. Ima sjajne romane iza sebe i ja se nadam da će ovaj film, ovaj amanet biti,  jedan veliki prozor u svijetu filma.  Mislim da je region, ne samo BiH siromašan ovakvim pričama, a Mirza Begović, kao scenarista,  ima te priče. Sretan sam da sam sa kolegicom Faketom bio na jedno 30 predstava, da sam imao priliku sa Eminom Minkom Muftić zajedno raditi. Prvi put smo se našli u istom kadru. Bilo je zanimljivo i divno. Kada sam pročitao scenarij rekao sam Mirzi da mi ovo miriše na ono što radi Ademir Kenović, miriše mi na dušu, kazao je Nusmir.

/Printscreen

Da je čitava ekipa radila srcem i dušom, dokaz je i sama publika koja je tu energiju osjetila i na samoj premijeri, scene propratila smijehom i komentarima.

Svoj doprinos u filmu dala je i Sabina Kulenović, u ulozi Aminine majke Zulejhe.  Istakla je da je rad od srca ono što su svi zaboravili.  A kad se nešto hoće, onda se, kaže Kulenović, “desi ovaj film„.

I Emina Minka Muftić, u filmu igra ulogu Zehre. Komšinice kod koje djevojke iz sela traže “spas„ za svoje ljubavne probleme. Zehra u ovom filmu ogleda u fildžan ili grah i svojim odgovorima nasmijava publiku.

-  Dijelim ogromno uzbuđenje sa kolegama. Ovo je lijep film. Dugo nisam  tako nešto čisto i nevino gledala i sasvim sam uvjerena da je ovo film koji će gledaoce oplemeniti. Ova, da kažem 'horuk' produkija, ima toliko srca i ekipa, koja ima toliko ljudskosti, se to rijetko sreće. Beskrajno sam sretna da sam dobila poziv za ponovnu saradnju. Nisam bila puno dana na snimanju, ali ta dva koja sam snimala bila su lijepa. Toliko su me obogatila. Sve je bilo interesantno. Moja želja, a i želja kolega, pretpostavljam, da ovo ima jedan svoj nastavak rada. Sretna sam što sam bila učesnica u ovom filmu i što će se pokazati u BiH, ali i šire. Ovo je priča o ljubavi, a okus ljubavi je čistoća. Ovo je film gdje nema psovki, dodala je Emina Minka Muftić.

/Printscreen

Svako selo da bi bilo selo, mora imati džamiju. A svaka džamija, opet, svog hodžu. Hodžu u filmu igra Irfan Kasumović i jedan je od onih likova koji rješava sve seoske probleme. Mještani sela svako malo, zbog raznih problema, dolaze kod hodže da im šta „prouči“. A hodža, uzda se u Gospodara svih svjetova i tako, na svoj način, pomaže u rješavanju briga mještana.

- U svakodnevnici koja je naša, u gomili ovih loših stvari kojima smo bombardovani,  bojim se da smo oguglali, da ne znamo reagovati na dobro na ljubav. Znamo šta znači riječ, ali iskreno to dožijeti ne znamo, malo smo to mi sami 'zatukli' u sebe. Ovo je neki prirodni slijed stvari koje se dešavaju posljednjih godina, a koje se rade čista srca. Naš život nije robija, nas Bog nije stvorio sa bi se patili i nije sve tako crno. Ovaj film je oda. Ovaj film ima dušu. Iskri sve ono pozitivno čega smo se odrekli. Mirza Begović je jedan od najgenijalnijih ljudi sa kojima sam se susreo, a koji je živ.  I, koji je beskrajno duhovit ali ne usiljeno i banalno. Nadam se da će ovaj film imati tu misiju, da vratimo nadu, jer danas više nego ikad je to potrebno. Baveći se zlom, ubili smo ono zadnje što je ostalo u čovjeku a to je nada, kazao je Irfan Kasumović.

/Printscreen

Kao i u svakom selu ili gradu, briga roditelja za dijete nikada ne prestaje. Tako je i u selu Podstijena, otac Omer, zbog sina koji odlazi u drugo selo kod udovice u velikim brigama. Zbog tog problema odlazi često kod hodže da traži pomoć. Ulogu oca Omera odigrao je Mugdim Avdagić. Dok sa Nuri-agom igra šah, Omer krivi Zapad za svu novu sramotu koja se dešava te kroz cijeli film skreće pažnju na nekadašnje vrijednosti. Ističe da to u "njihovo doba nije bilo". 

-  Mogu reći da je rad na ovom filmu bio čisto zadovoljstvo i to je ono što svi glumci priželjkuju. Rad na ovom filmu mi je dao novu snagu, novu energiju, kazao je Mugdim Avdavić.

/Printscreen

Nakon premijere u Sarajevu, slijede premijere u drugim bh. gradovima: Zavidovićima, Zenici, Kaknju i Busovači. A onda će se distribuirati u kina širom BiH. Već 10. novembra publika će film „Amanet“ moći pogledati i u Kinu Kozara Prijedor i Domu omladine Zvornik.

Balkan News/ Elmina Muhić

komentari (0)