Prijedlog za večerašnji iftar: Ezogelin čorba, cökertme kebab i dvobojni desert

MAGAZIN 06.04.2022, 15:08 06.04.2022, 15:16
Prijedlog za večerašnji iftar: Ezogelin čorba, cökertme kebab i dvobojni desert
© Dirilis Postasi

Nastupio je sveti mjesec ramazan, a vrijedne domaćice koje spremaju iftare nemaju baš svaki dan ideju šta bi mogle spremiti. Ukoliko ne znate šta danas spremiti za iftar, mi vam dajemo nekoliko prijedloga.

Ezogelin čorba u koju ide jedna glavica luka, dvije kašike putera, sedam kašika crvene leće, jedna kašika riže, tri kašike bulgura, jedna kašika paradajz sosa, jedna kašika osušene metvice, jedna mala kašika soli, malo bibera i crvene paprike, i otprilike oko osam čaša vode.

Način pripreme:

Luk ispržiti na puteru, nakon toga dodati paradajz sos, i onda lagano miješati. Leću, rižu i bulgur oprati, procijediti i dodati. Nakon toga dodati vodu i ostaviti da se kuha. Kada leća, riža i bulgur omekšaju, onda sve to izblendati. Ukoliko bude puno gusto, možete dodati još vode i ostaviti da se još malo kuha. Začine dodajete na kraju. Također, možete servirati limun uz čorbu, ukoliko to volite. 

Çökertme kebab

 Za glavno jelo možete napraviti Çökertme kebab za šta vam je potrebno: 400 grama junećeg ili janjećeg mesa, pola čaše mlaćenice (U mlijeko sobne temperature iscijedite 1 kašičicu sirćeta ili limunovog soka i koristite kada se mlijeko zgusne), sok od crnog luka, jedna kašika čili paste, jedan češanj bijelog luka, jedna kašičica slatke paprike. Od začina ide:  origano, crvena paprika, biber, sol, maslinovo ulje. Za bazu koristite tri srednja krompira, za sos 12 kašika paradajz sosa, maslinovo ulje, sol.

Način pripreme:

* Prvo, sitno nasjeckajte meso i stavite u dublju posudu. Dodajte mlaćenicu i sok od luka i promiješajte. Pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 2-3 sata, po mogućnosti i preko noći.

* Sutradan stavite meso u cjediljku i pustite da se mlijeko dobro ocijedi i vratite u posudu za miješanje. Dodati bijeli luk, mljevenu papriku, vrlo malo maslinovog ulja (ako ćete koristiti jagnjetinu nemojte dodavati), so i začine i promješati. Stavite u zagrijanu šerpu i promešajte.

* Krompir nakon toga narežite na tanko i ispržite ga. U tavu dodati malo maslinovog ulja, dodati paradajz sos, kuhati dok malo upije vodu.

* Nakon svega ovoga, prvo stavite krompir na tanjir i na njega dodajte meso. Na vrh dodajte jogurt i paradajz sos i poslužite toplo. Prijedlog serviranja: Možete poslužiti sa pečenom paprikom.

Za desert možete pripremiti dvobojnu mliječnu delikatesu.

Za desert vam je potrebno: 125 g putera ili margarina, jedna šolja brašna, litar mlijeka, jedna čaša šećera i jedan paket vanilije.

Za kakao kremu vam treba: 2,5 šolje mlijeka, 2,5 kašike kakaa, 1,5 kašika brašna, jedna kašika skroba, pola kašičice šećera, 50 grama tamne čokolade, 2-3 kocke leda.

Način pripreme:

Maslac se stavi u odgovarajuću šerpu i otopi. Dodati brašno i pržiti 2-3 minuta na srednjoj vatri uz stalno miješanje. Zatim se dodaju mlijeko i šećer i kuhaju uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Na kraju dodajte vaniliju.

Ako želite, podijelite ga u čaše za serviranje ili male zdjele. Ostavite sa strane dok se ne ohladi i stvrdne.

U međuvremenu, pripremimo još jednu kremu. Uzmimo sve sastojke osim čokolade i leda u šerpu i kuhamo na srednjoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Kada se zgusne dodati čokoladu i mutiti dok se ne otopi. Kada se čokolada potpuno otopi, dodajte kockice leda i ponovo dobro promiješajte. Kakao smjesu ravnomjerno podijelite preko bijele smjese. Poravnajte ga i sačekajte da se ohladi. Zatim ostavite da odstoji u frižideru 2-3 sata.

Prilikom serviranja pospite kakao.

Dirilis Postasi/Prevod: Balkan News

komentari (0)