Pripremite najbolju kafu: Trikovi za ukusnu tursku kafu

MAGAZIN 01.10.2022, 11:00 01.10.2022, 11:00
Pripremite najbolju kafu: Trikovi za ukusnu tursku kafu
© AA

Ono što je široko poznato jeste da se turska kafa za razliku od bosanske ne priprema s ključalom vodom, ali postoje i razni trikovi s kojima ćete pripremiti kafu koja će vas oduševiti ukusom i mirisom.

Šampion u pripremi najbolje turske kafe Koray Erdogdu, ispričao je na koji način on priprema kafu koja ga je dovela do te titule.

Erdogdu je kazao da je jedna od najčešćih grešaka u pripremi kafe korištenje prehladne vode, on je istakao da voda treba biti na sobnoj temperaturi ili nešto toplija.

Navodeći da se najukusnija kafa priprema na tradicionalan način u džezvi, Erdogdu je dodao da na savremenim električnim džezvama ne postoji mogućnost podešavanja temperature što je jedan od bitnih faktora koji utiče na ukus kafe.

- Kafa koja se kuha na jakoj temperaturu postaje gorka, riječ je o sitno mljevenoj kafi koja ne treba da se kuha dugo. Dovoljan je minut-dva, rekao je Erdogdu.

Govoreći o greškama koje se često ponavljaju tokom pripreme kafe, Erdogdu je napomenuo da se u džezvu prvo treba staviti kafa, pa tek onda voda, jer se u suprotnom stvaraju grudvice koje smanjuju aromu kafe.

- Kafu ne treba miješati brzo, dovoljno je nekoliko kružnih pokreta. Najbolje rezultate dobit ćete ako je ne budete miješali tokom kuhanja, poručio je Erdogdu.

Dodao je da se u profesionalnoj pripremi koristi 70 mililitara vode na 9 grama kafe.

Izvor:AA/Prijevod:Balkan News

komentari (0)