Proljeće u Istanbulu

Istražite historijsko poluostrvo, ukrašeno tulipanima, i svjedočite Bosforu obavijenom nježnom ljubičastom nijansom cvjetajućih jorgovana. Istražite neke od predivnih ruta koje ističu ljepotu proljeća u Istanbulu

MAGAZIN 25.03.2024, 11:45
Proljeće u Istanbulu
© Ured za kulturu i turizam Ambasade Republike Turkiye

Kako vrijeme postaje toplije i priroda se budi, Istanbul zrači primamljivim proljetnim sjajem. U ovo doba godine, grad obasjava sunce i miluje blagi povjetarac, a među mirisnim cvjetovima kriju se divna iznenađenja. Istražite historijsko poluostrvo, ukrašeno tulipanima, i svjedočite Bosforu obavijenom nježnom ljubičastom nijansom cvjetajućih jorgovana. Istražite neke od predivnih ruta koje ističu ljepotu proljeća u Istanbulu.

Prekrasni proljetni pejzaži

Na raskrsnici Azije i Evrope, Bosforski moreuz je nesumnjivo jedna od najljepših Istanbulskih znamenitosti. Dok se vozite brodom, ovim blistavim kanalom, možete uživati u mirisima i bojama sezone i posmatrati historijske palate duž obale Bosfora. Svaka slikovita vila ima svoju stoljetnu priču. Obilazak Bosfora iz obalnih četvrti poput Eminönü i Üsküdar otkriva kako jorgovani – poznati i kao cvijeće Istanbula – boje obje strane grada u živopisne ružičaste i ljubičaste nijanse. Istanbulske čuvene kule, među najprepoznatljivijim građevinama grada, također nude idealno mjesto za zadivljujući pogled na horizont. Djevojačka kula, koja je nakon restauracije i širenja pretvorena u muzej, sa Bosfora pruža pogled na ovaj besmrtni grad. Istanbul Modern, u Karaköyu, smješten u zgradi koju je dizajnirao poznati arhitekta Renzo Piano, nudi nezaboravan pogled na Bosfor i historijsko poluostrvo iza njega. ArchDaily, jedna od vodećih svjetskih arhitektonskih platformi, prepoznala je Istanbul Modern kao „Zgradu godine“ u kategoriji kulturne arhitekture.

Festival tulipana i mimoza

Prinčevska ostrva su popularno odredište za uživanje u proljetnim čarima Istanbula. Nalaze se na azijskoj strani grada i oduševljavaju svojim bujnim zelenim brežuljcima i pitoresknim ulicama koje krase stabla mimoza, stare vile i prozračne taverne u kojim se poslužuju raki, riba i meze - prava idila. Sve je na kratkoj udaljenosti od grada trajektom. Možda najljepši proljetni prizori u Istanbulu su čuveni tulipani, koji svake godine u aprilu, procvjetaju u milionima nijansi, širom brojnih parkova i vrtova, od Gülhane parka do Emirgan vrta, od Fethipaša vrta do Soğanlı botaničkog parka.

Blaga Istanbula čekaju da budu otkrivena

Istanbul, sa svojom milenijumima dugom historijom, očarava putnike odmah po dolasku. Sa monumentalnim građevinama i novim atrakcijama, ovaj vječni grad nikada ne prestaje pripovijedati priče svojim posjetiteljima. Obnovljena kulturna mjesta, muzeji sa potpisima poznatih arhitekata, jedinstvene izložbe, restaurirane i ponovno otvorene historijske građevine te legendarna gastronomska kultura Istanbula... Čak i ako ste ograničeni vremenom, preporučujemo posjetu srcu grada, Historijskom poluostrvu. Tu ima toliko toga za otkriti, od Aja Sofije do Velikog bazara i od Cisterna bazilike do Topkapi palate! Još jedna ruta koju morate vidjeti u Istanbulu je put od Karaköya do trga Taksim – ruta obasjana arhitektonskim čudima. Upoznat ćete dinamiku grada i njegove užurbane ulice, dok u skladu sa prirodom cvjetaju pod proljetnim suncem.

Gurmanska istraživanja

Još jedan razlog za posjetu Istanbulu u proljeće je uživanje u sezonskim delicijama. Kako se artičoke, bamija, jagode, šljive i drugo proljetno voće i povrće počinju pojavljivati u kuhinjama, Istanbul, kao primorski grad, također uživa i u sezonskom ulovu ribe poput prugastog cipala i plave ribe. Kao pravi gastronomski raj, Istanbul nudi niz mogućnosti i lokacija za uživanje u gastro ponudi, od ulične hrane do najfinijih primjera turske i internacionalne kuhinje, od opuštenih kafića do restorana sa Michelinovim zvjezdicama, Istanbul ima sve što poželite. Možete uživati u raskošnim okusima istanbulske kulinarske raznolikosti, gdje su jela pripremljena sa svježim lokalnim sastojcima i prema receptima koji se prenose stoljećima, navodi se u saopštenju Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH. 

komentari (0)