Prstenasto prženo tijesto "zlabiya" već stoljećima ukrašava iftarske sofre u Tunisu

"Zlabiya", za koju se uvijek mora naći mjesto na iftarskoj sofri u svakoj tunižanskoj kući, jedna je od poslastica koje se najviše kozumiraju u cijeloj zemlji tokom ramazana

MAGAZIN 16.04.2023, 15:42
Prstenasto prženo tijesto "zlabiya" već stoljećima ukrašava iftarske sofre u Tunisu
© AA

Prstenasto prženo tijesto "zlabiya", koje se u Tunisu obično sprema tokom muslimanskog mjeseca posta ramazana, već stoljećima ukrašava iftarske sofre. 

"Zlabiya", za koju se uvijek mora naći mjesto na iftarskoj sofri u svakoj tunižanskoj kući, jedna je od poslastica koje se najviše kozumiraju u cijeloj zemlji tokom ramazana.

Poznato je da se najbolja "zlabiya" pravi u gradovima Beja, Nabeul i Tozeur.

Penzionisani profesor istorije Yahya el-Gul govorio je za Anadoliju o samoj istoriji ovog deserta.

El-Gul je pojasnio da je poslastica "zlabiya", na neki način, jedno od autentičnih naslijeđa Tunisa, dodajući da se pravi već stoljećima, piše AA. 

- Vjeruje se da se poslastica ’zlabiya’ pojavila u Tunisu tokom abasidskog ili osmanskog perioda. Pošto se ’zlabiya’ pravi širom zemlje, ovo je desert koji je doveo i do određenog rivalstva između gradova Tunisa koji su od davnina poznati po pripremi peciva, kazao je El-Gul.

Dodao je da posebno uživa u konzumiranju "zlabiye" koju priprema porodica En-Najjar. Kako je kazao, poznato je da "zlabiya" može zadržati svježinu i do sedmicu dana ako se propisno čuva.

Enver en-Najjar, jedan je od predstavnika posljednje generacije porodice En-Najjar koja živi u gradu Nabeul, a koji su poznati i po tome što su među najboljim majstorima za "zlabiyu" u Tunisu. Ispričao je kako se, ustvari, priprema ukusna "zlabiya" i kako se za nju kaže da je "narodna poslastica" jer se može naći na trpezi ljudi iz svih slojeva društva.

- Jedna od karakteristika koja razlikuje ’zlabiyu’ od ostalih tunižanskih deserta je da je jeftina, prodaje se za oko 10-15 dinara (2,7 - 4,5 eura, op.a.) po kilogramu. Druga važna karakteristika ovog deserta je da se pravi samo za vrijeme ramazana. Žene u Tunisu obavezno moraju imati ’zlabiyu’ u kući kako bi ukrasile trpezu. Također, porodica budućeg mladoženje nosi porodici buduće mlade ovu poslasticu kao poklon, što je jedan od naših starih običaja, kazao je En-Najjar.

Dodao je da je od djedova naučio kako se priprema "zlabiya".

- Naša porodica se oduvijek bavila ovim poslom. Radimo u našoj radnji tokom cijele godine tako što u ramazanu pravimo ’zlabiyu’, a u ostalim mjesecima razne druge poslastice i knedle. Zahvaljujući upravo ’zlabiyi’ predstavljao sam Tunis u mnogim zemljama. Prisustvovao sam sajmovima hrane u Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji i Belgiji, predstavljajući svoju zemlju, gdje sam imao priliku da predstavim i ukusni desert ’zlabiyu’, kazao je En-Najjar.

En-Najjar je objasnio da način pripreme "zlabiye" nije uopšte težak, dodajući da se tijesto pripremi dodavanjem brašna, vode i kvasca, kao i kurkume da se dobije boja, te se tako ostavi tri dana da fermentira.

- Potom provjerimo tijesto i ponovo ga mijesimo. Kada dobijemo meko tijesto ostavljamo ga u tankom okruglom obliku u tavi i pustimo da se prži. Prži sa s obje strane, a zatim se stavi u posudu sa šerbetom u kojem se nalazi i med. Nakon što se zadrži nekih pet do deset sekundi u posudi sa šerbetom, naš desert je spreman, pojasnio je majstor "zlabiye".

Ova neobična poslastica se čuva u zemljanim posudama kako bi se sačuvala što duže i mogla konzumirati tokom cijele sedmice.

komentari (0)