Prva Palestinka za volanom Hitne pomoći: Palestinke su dokazale svoju ulogu među ženama svijeta

Safiye, koja već 19 godina radi kao vozačica kola Hitne pomoći, kazala je u razgovoru za Anadolu da je prva žena vozač kola Hitne pomoći u Palestini

MAGAZIN 07.03.2024, 12:44
Prva Palestinka za volanom Hitne pomoći: Palestinke su dokazale svoju ulogu među ženama svijeta
© AA

Palestinka koja vozi kola Hitne pomoći Safiye Bilbasi suočava se sa mnogim poteškoćama u radu u okupiranom Tulkarmu na Zapadnoj obali gdje izraelska vojska često vrši nasilne racije, posebno nakon 7. oktobra, ali poručuje da je odlučna da nastavi sa profesijom.

Dok traje intenzivno bombardovanje izraelske vojske na Pojas Gaze, Izrael izvodi nasilne napade na gradove okupirane Zapadne obale. U napadima izraelskih snaga i ilegalnih jevrejskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu/Al-Qudsu od 7. oktobra 2023. ubijeno je 424 Palestinaca.

Safiye, koja već 19 godina radi kao vozačica kola Hitne pomoći, kazala je u razgovoru za AA da je prva žena vozač kola Hitne pomoći u Palestini.

Ispričala je da je završila obuku za medicinske sestre i da radi kao zdravstvena radnica već 25 godina.

"Nama zdravstvenim radnicima koji radimo na terenu, a posebno u izbjegličkim kampovima Tulkarm i Nur al-Shams, uslovi su veoma teški. Iako sam žena obavljam težak posao. Ulazimo čak i u mjesta gdje bude sukoba, ali ovo je priroda našeg posla", kazala je hrabra Palestinka.

Kako je rekla, tokom rada na terenu nailazili su na razne prepreke izraelske vojske.

Ispričala je da su često bili spriječeni da dođu do ranjenih i bolesnih i obave svoju dužnosti, odnosno pruže im pomoć, što je svakako protivno međunarodnom humanitarnom pravu.

Kako zdravstveni radnici koji rade u zonama sukoba, istakla je da se često suočavaju da vrlo bolnim scenama i situacijama.

"Lijepa stvar u našem poslu je to kada sretnemo pacijenta kojeg smo doveli u bolnicu i koji nam nakon što se oporavi kaže 'hvala vam mnogo', a osmijeh na njegovom licu je najpozitivniji dio ovog posla."

Ova Palestinka je istakla da je njena želja da se u cijelom svijetu, a posebno na Zapadnoj obali i u Gazi, zdravstveni radnici bez prijetnji i opasnosti mogu baviti svojim poslom u okviru međunarodnog prava.

Napominjući da mnogo voli svoju profesiju i da želi da nastavi ovaj posao, Bilbasi je povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, uputila čestitku i ženama u Gazi.

"Palestinke su dokazale svoju ulogu među ženama svijeta, ali ako govorimo o Danu žena, onda su se upravo žene iz Gaze najbolje dokazale. Svojim kolegicama Palestinkama u Gazi čestitam Dan žena hiljadu puta. Vi ste se oduprle, preuzele ste veliku odgovornost i žrtvovale ste se. Svim mojim kolegicama u Gazi i svim ženama čestitam Dan žena", rekla je ova Palestinka.

komentari (0)