Prvi muzej oldtimera otvoren u Mostaru

Osim izložbenog prostora, posjetioci mogu izabrati i avanturističku vožnju Yugoturu u jednom od restauriranih auta, a ideja je da se na taj način promoviše Vinska cesta Hercegovine.

MAGAZIN 28.05.2022, 11:43 28.05.2022, 11:52
Prvi muzej oldtimera otvoren u Mostaru
© AA

Mostar i Bosna i Hercegovini dobili su prvi muzej oldtimera, koji se od danas nalazi u prostoru nekadašnje kasarne u naselju Rodoč.

Za početak u muzeju je izloženo 40 eksponata među kojim i jedinstveni primjerci kakvi se ne mogu pronaći u ostatku Evrope. Oldtimer klub Mostar od 2017. član je međunarodne organizacije nacionalnih saveza, klubova i ostalih grupacija koje brinu o održavanju starih automobila na svjetskom nivou, a partner su i UNESCO-a.

- Prvi put u Evropi je zabilježeno da neki klub otvara muzej i servis za procjenu oldtimera. Ideja je stara 15 godina, a pojavila se zbog želje za unaprijeđenjem kulturnog sadržaja na ovim prostorima. Prostorije nam je dodijelila Civilna zaštita Hercegovačko-neretvanskog kantona, rekao je predsjednik Oldtimer kluba Mostar Zdravko Vidović.

Osim izložbenog prostora, posjetioci mogu izabrati i avanturističku vožnju Yugoturu u jednom od restauriranih auta, a ideja je da se na taj način promoviše Vinska cesta Hercegovine. U sklopu kompleksa nalazi se još nekoliko prostorija za zanimljive namjene.

- Planiramo uskoro urediti baštu, a dotad ćemo kompletirati ured, izložbeni prostor za vozila, antikvarnicu, pab, prostoriju za registraciju i uvoz vozila, te za servis i procjenu oldtimera. Nedjeljom ćemo organizirati autopijacu, ali ne samo za oldtimere, već i za ostala vozila, te tako ostvariti prihod za dalje poslovanje, navodi Vidović.

Povodom otvaranja muzeja danas je organizovana i sada već tradicionalna revija oldtimera iz svijeta. Stigli su i gosti iz deset zemalja svijeta.

- Izloženo je više od stotinu oldtimera. Ove godine za razliku od prethodnih nećemo organizovati vožnju kroz grad, a razlog su radovi na cestama. Saobraćaj je otežan i nismo uspjeli pronaći maršutu koja bi bila prihvatljiva i za građane i nas, a koja bi u isto vrijeme zaobišla gradilišta, rekao je Vidović.

Današnji događaj uljepšale su mostarske mažoretkinje, kulturno-umjetnička društava, te rok muzičari iz Muzičkog centra Pavarotti.

komentari (0)