Prvi put u Turkiye: Certificirani kursevi bosanskog jezika u Sakaryi

Rafet Yapici, predsjednik Udruženja Serdivan Bosna Sandžak, izrazio je zadovoljstvo što su pokrenuli novi projekat u Turkiye te kazao da je to prvi put da se za kurs bosanskog jezika izdao certifikat u skladu sa Programom javnog i nacionalnog obrazovanja Republike Turkiye

MAGAZIN 18.11.2022, 09:48 18.11.2022, 10:02
Prvi put u Turkiye: Certificirani kursevi bosanskog jezika u Sakaryi
© Facebook/Udruženje Serdivan Bosna Sancak

Udruženje Serdivan Bosna Sandžak u turskom gradu Sakarya, uz koordinaciju područnog Ministarstva obrazovanja Republike Turkiye i uz doprinose Serdivanskog javnog obrazovanog centra, prvi put organizovao je certificirani kurs bosanskog jezika na nivou A1. Kurs bosanskog jezika je pohađalo 60 polaznika, dok je njih 29 dobilo certifikate.

Rafet Yapici, predsjednik Udruženja Serdivan Bosna Sandžak, izrazio je zadovoljstvo što su pokrenuli novi projekat u Turkiye te kazao da je to prvi put da se za kurs bosanskog jezika izdao certifikat u skladu sa Programom javnog i nacionalnog obrazovanja Republike Turkiye. 

- To je dokument koji nikada do sada nije izdat u Turkiye. To smo shvatili i mi kao Udruženje Serdivan Bosna Sandžaka. Pozivamo sve Bosance koji žive u Sakariji u naše udruženje i na kurs. Spremni smo na svaku vrstu podrške onima koji žele da uče bosanski jezik, kazao je Yapici.

Yapici je kazao da je od 60 polaznika njih 29 steklo pravo na ceritikat te da će se kurs nastaviti.

- Novi period registracije se nastavlja. Uz otvaranje novog A1 kursa, obezbijedit ćemo i A2 kurs, onima koji su završili prethodni nivo, kazao je predsjednik Udruženja Serdivan Bosna Sandžak.  

Zehra Sorgut Özen, jedna od polaznica kursa a koja je dobila certifikat po završetku A1 nivoa, kazala je da je aktivnost bila veoma produktivna i da treba nastaviti.

- Koliko jezika znate, toliko ljudi vrijedite. Želimo nastaviti sa sljedećim nivoima. Ponosim se time što se po prvi put u Turkiye daje ova prilika da se pohađaju certificirani kursevi bosanskog jezika. Nadam se i da će se nastaviti, kazala je Zehra.

I Melike Güneş, jedna od polaznica obuke izrazila je zadovoljstvo kursem te dodala kako bi željela da se ova aktivnost nastavi.

- Čast mi je što sam prvi put imala priliku učestvovati u ovom kursu i što sam bila jedna od prvih polaznika, priča Melike.

Medyabar/ prijevod: Balkan News 

komentari (0)