Radionica povodom “Sedmice turske kuhinje“: U Sarajevu predstavljena jela bogate turske trpeze

MAGAZIN 24.05.2022, 15:00
Radionica povodom “Sedmice turske kuhinje“: U Sarajevu predstavljena jela bogate turske trpeze
© AA

U okviru manifestacije “Sedmica turske kuhinje“ u sarajevskoj Srednjoj ugostiteljsko-turističkoj školi je organizirana radionica na kojoj su predstavljena brojna slasna jela i delicije bogate tradicionalne turske trpeze.

Radionica je održana u okviru manifestacije “Sedmica turske kuhinje“, koja se od 21. do 27. maja održava u svim regijama Turkiye i diplomatskim predstavništvima te zemlje u svijetu.

Manifestacija je organizirana pod vodstvom Emine Erdogan, supruge predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana, a pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika i uz koordinaciju Ministarstva kulture i turizma Turkiye.

- Danas nam je cilj da predstavimo turska jela koja dolaze iz Anadolije koja gaji višemilenijsku historiju i baštinu. Zajedno sa šefom kuhinje naše ambasade Fatihom Kucukinceom organizovali smo radionicu za učenike ove stručne škole, rekla je druga sekretarka Ambasade Republike Turkiye u Sarajevu Betul Akbal.

Akbal je naglasila da će tokom radionice biti ukazano na to kako su turska jela zdrava, kreativna i održiva.

- Pokazat ćemo da se svaka namirnica u turskoj kuhinji koristi na način da nema otpada, kazala je Akbal i dodala da je meni za radionicu određen po receptima iz knjige “Turska kuhinja sa stoljetnim receptima“.

Kuhar turske ambasade Kucukince je istakao da je meni određen na način da bude održiv i pogodan za svačije ukuse, piše AA.

- Danas ćemo s učenicima praviti sarmu od vinove loze sa višnjama, artičoke na maslinovom ulju, dinstanu ribu s povrćem, janjeći gulaš sa baršunastim pireom od patlidžana i halvu od meda i ružine vodice, rekao je Kucukince.

komentari (0)