Rekorderi u Evropi: Finci piju pet šoljica kafe dnevno

Tradicija je da se kafa servisa uvijek i svuda – restoranima, proslavama, svečanostima, svadbama i sprovodima

MAGAZIN 06.01.2023, 15:51 12.01.2023, 14:27
Rekorderi u Evropi: Finci piju pet šoljica kafe dnevno
© AA

Finska je zemlja u kojoj se pije najviše kafe u Evropi. Finci konzumiraju više kafe po glavi stanovnika nego bilo koja druga nacija na svijetu.

Pet šoljica dnevno je norma u ovoj nordijskoj zemlji, a neki lokalni stanovnici konzumiraju i više od deset, što stručnjaci ne preporučuju.

Kako piše web portal „Putni kofer“, ovaj trend u Finskoj nastao je zbog ekstremne hladnoće jer temperature u zimskim mjesecima nerijetko u pojedinim dijelovima Finske padaju čak do minus 40 stepeni Celzijusa. To čini toplu termosicu, ili povratak kući na šoljicu kafe, izuzetno privlačnom aktivnošću. U međuvremenu, tokom kratkih, ali toplih ljeta, ledena kafa može zadovoljiti želju za kofeinom.

Tradicija je da se kafa servisa uvijek i svuda – restoranima, proslavama, svečanostima, svadbama i sprovodima.

Neki Finci, kako se navodi, kafu piju sami iako se ispijanje omiljenog crnog napitka smatra društvenom aktivnošću. Postoje i prilike kada je uobičajeno popiti samo jednu šoljicu kafe i naravno te prilike imaju svoje nazive na finskom jeziku: „läksiäiskahvit” (oproštajna kafa), „mitalikahvit” (kafa za medalju), „matkakahvi” (putna kafa).

Također, zakonom je definisano da svi zaposleni moraju svaki dan imati dvije pauze za kafu od 10-15 minuta. A uz to i 30 minuta dugu pauzu za ručak. Na ovaj način pokazuju koliko im je važna ravnoteža između poslovnog i privatnog života. Dakle, zaposlenici se okupljaju na kratkom odmoru u uredskoj kuhinji ili na drugim zajedničkim mjestima. Ili čak u obližnjem kafiću.

Sa druge strane, Finci ne vole međunarodne lance kafića pa je, recimo, „Starbucks“ teško pronaći jer se u svim lokalnim kafićima služi dobra kafa.

komentari (0)