Rim, grad-muzej koji fascinira milione posjetitelja

Ovaj fascinantni grad stoljećima inspiriše veličanstvenim spomenicima i zdanjima, zadivljujućom umjetnošću, šarmantnom atmosferom i svjetski poznatom kuhinjom

MAGAZIN 12.09.2022, 10:35 12.09.2022, 10:32
Rim, grad-muzej koji fascinira milione posjetitelja
© AA

Veliki broj turista može se vidjeti na ulicama Rima glavnog grada Italije sa bogatom historijom, a koji je poznat i kao Vječni Grad.

Rim je centar bogate antičke kulture, od koje je ostalo mnogo spomenika do današnjih dana, a jedan od najvećih je svakako Koloseum.

Ovaj fascinantni grad stoljećima inspiriše posjetitelje svojim veličanstvenim spomenicima i zdanjima, zadivljujućom umjetnošću, šarmantnom atmosferom i svjetski poznatom kuhinjom.

Koloseum je sigurno jedna od najuzbudljivijih rimskih znamenitosti, veličanstvena gladijatorska arena starog Rima, također poznata kao Flavijski amfiteatar.

Dvorac Sant’Angelo je također jedna od omiljenih destinacija turista. Poznat pod imenom Hadrianeum i Sepulcrum Antoninorum, dvorac je sagrađen 135. godine n.e. kao mauzolej prije spomenutog cara Hadrijana. Nalazi se na desnoj strani rijeke Tibar i brani prilaz jednom od najpoznatijih rimskih ostova, mostu Sant’Angelo.

Tu je i fontana Trevi, najljepša i najpoznatija rimska fontana, jedna od prvih znamenitosti koju posjetitelji vide kada dođu u glavni grad, piše AA. 

Milioni ljudi bacaju novčiće u ovu fontanu koja datira još od 19. godine prije Krista nadajući se da će im se ispuniti želje.

komentari (0)