Runtalya: Hiljade trkača na međunarodnom maratonu u Antaliji

Međunarodni maraton Runtalya organizuje se u Antaliji od 2006. godine. Kroz višegodišnju tradiciju, Runtalya je prerasla status sportskog događaja stoga predstavlja trodnevni turistički događaj za sve generacije

MAGAZIN 07.03.2023, 10:57
Runtalya: Hiljade trkača na međunarodnom maratonu u Antaliji
© Ured za kulturu i turizam Ambasade Republike Turkiye

Hiljade profesionalnih sportista i amaterskih trkača iz cijelog svijeta protekle nedjelje, 05. marta, učestvovalo je na međunarodnom maratonu Runtalya, na obali glavnog turističkog grada turske rivijere, Antalije.

Runtalya je, kao startna utrka sezone, u prvoj sedmici marta ugostila sportiste iz više od 47 zemalja svijeta. U maratonskoj utrci za muškarce pobijedio je Üzeyir Söylemez sa vremenom od 2 sata 23 minuta i 35 sekundi, dok je Natalia Gyurten preuzela vodstvo u ženskoj konkurenciji s vremenom od 03:03:26.

Runtalya je bila domaćin četiri etape (2K, 10K, 21K i 42K) istovremeno, a sve trke su startale u centru Antalije.

Prateći rutu najslikovitijih predjela Antalije, maratonci su utrkom 42K prošli kroz brojne kulturne znamenitosti grada kao što je staro jezgro Antalije - Kaleiçi, povijesna Hadrijanova vrata, vodopade Düden te poznatu plažu Lara.

Osim profesionalnih sportista, u trci su se takmičili trkači amateri, a sportiste su bordile desetine hiljada domaćih i međunarodnih gostiju Antalije, koji su posjetili grad u prvoj sedmici marta.

Osim ove, održane su i utrke “trčanje za bebe”, “trčanje s visokim potpeticama” i “1 korak 1 životna utrka“ gdje su djeca, žene početnice i lokalno stanovništvo svih uzrasta ohrabreni da se uključe u sportski način života.

Međunarodni maraton Runtalya organizuje se u Antaliji od 2006. godine. Kroz višegodišnju tradiciju, Runtalya je prerasla status sportskog događaja stoga predstavlja trodnevni turistički događaj za sve generacije.

komentari (0)