Sahara je najveća vruća pustinja na svijetu

Pustinja se proteže preko sjeverne trećine Afričkog kontinenta i ulazi u sastav Alžira, Čada, Libije, Tunisa, Egipta, Nigera, Malija i Mauritanije

MAGAZIN 24.04.2024, 11:29
Sahara je najveća vruća pustinja na svijetu
© AA

Sahara je najveća vruća pustinja na svijetu, koja pokriva 30 posto afričkog kontinenta.

Proteže se preko sjeverne trećine Afričkog kontinenta i ulazi u sastav Alžira, Čada, Libije, Tunisa, Egipta, Nigera, Malija i Mauritanije. Približno je velika kao Sjedinjene Američke Države. Treća je najveća pustinja na svijetu, a najveća vruća.

Sahara, onakva kakva je danas, postoji preko 3.500 godina. U dalekoj prošlosti bila je zelena, piše AA. 

Klima Sahare je suha i vruća. Padavine su vrlo rijetke. To je najveće suho područje na Zemlji. Posljednjih desetljeća bilježi se širenje Sahare. Srednja godišnja temperatura iznosi 31 stepen, međutim, u nekim područjima temperatura raste i preko 50 stepeni. Pješčane oluje nastaju naglo.

Iako mnogi ljudi često razmišljaju o prekrasnim pješčanim dinama Sahare, one čine samo mali dio. Krajolik je prvenstveno sačinjen od stjenovitih hamada, odnosno neplodne zemlje sa stjenovitim platoima. Iako rijetko, naći ćete i male komade travnjaka, grmlje pustinjske sorte, planine i solane. Sahara je također dom impresivnog niza flore i faune, uključujući nekoliko vrsta lisica.
 

komentari (0)