San da zaigra fudbal se ostvario: Dječak Muhammed dobio proteze

Poput ostale djece, nije se mogao radovati fudbalskim utakmicama ili bilo kojim sportskim aktivnostima. Ali, njegov dotadašnji život prekinut je humanim gestom Ogun Severa Okura

MAGAZIN 28.08.2022, 14:15 28.08.2022, 16:05
San da zaigra fudbal se ostvario: Dječak Muhammed dobio proteze
© AA

Osmogodišnjem Muhammedu Erolu iz Adane u Turkiye, prije devet mjeseci su, zbog tibijalne hemimelije, amputirane obje noge ispod koljena. Poput ostale djece, nije se mogao radovati fudbalskim utakmicama ili bilo kojim sportskim aktivnostima. Ali, njegov dotadašnji život prekinut je humanim gestom Ogun Severa Okura, koji mu je poklonio potrezu.

 Sve se promijenilo. Osmogodišnji Muhammed je koristeći proteze išao u šetnju, sastajao se sa prijateljima, igrao fudbal.

Narin Erol, majka Muhammeda, kazala je kako je sretna što njen sin ima proteze i što više neće biti vezan za invalidska kolica.

- Ovu bitku vodimo već osam mjeseci. Željela sam da Muhammed što prije prohoda. Njegovi snovi su bili da igra fudbal a kada odraste želi biti policajac. Uvijek je želio da trči i pridruži se svojim prijateljima. Uz protezu se sada pridružio. Ovo me je mnogo usrećilo. Svaki dan sa Muhamedom učimo neku novu tehniku i stičemo navike učenja. Sada možemo šetati ulicama sa Muhammedom a kod kuće ga učim kao da je tek rođen. Ponovno uči hodati, ispričala je Narin.

I Muhammed nije sakrio svoju sreću. Sada, priča on, igra fudbala sa svojim prijateljim a kada poraste, ići će na utakmice Adana Demirspora i biti policajac.

Obzirom da Muhamed danas trenira fudbal i da taj sport voli, njegov trener Nevzat Karabulut, kojeg poznaje već četiri godine, kazao je kako „nisu mogli ostati ravnodušni na problem sa kojim se Muhamed susretao“.

- Trebale su mu protetske noge. Kao rezultat naše borbe, dobio je protetske noge. Sada je počeo da igra fudbal sa njegovim prijateljima. To je jedno od najljepših osećanja, zaključio je Nevzat, fudbalski trener.

Izvor: AA/ Prijevod: Balkan News 

komentari (0)