Selo Şirince proglašeno jednim od najboljih turističkih sela svijeta 2023.

Živopisno selo Şirince nalazi se naselju Selcuk u Izmiru, jednom od najatraktivnijih gradova na turskoj obali Egejskog mora

MAGAZIN 15.12.2023, 15:25
Selo Şirince proglašeno jednim od najboljih turističkih sela svijeta  2023.
© Ured za kulturu i turizam ambasade Republike Turkiye u BiH

Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) proglasila je selo Şirince u Izmiru za jedno od "najboljih turističkih sela na svijetu 2023. godine".

Živopisno selo Şirince nalazi se naselju Selcuk u Izmiru, jednom od najatraktivnijih gradova na turskoj obali Egejskog mora. Ovo malo autentično selo ima dugu historiju. Smješteno je na 350 metara nadmorske visine, a do njega vodi vijugavi planinski put. Stabla mandarina, smokava i maslina, ptice, psi i mačke dočekuju posjetioce.

Na padinama sela nalaze se kuće oko kojih rastu voćke, masline i vinogradi koji su godinama izvor i način života stanovnika. Mnoge kamene vile u selu pretvorene su u udobne butik hotele u kojima se gosti opuštaju uz kamin. Osim po svojim prirodnim ljepotama, Şirince je poznato i po slatkim voćnim vinima, pripremljenim od gotovo svakih vrsta voća koje se uzgaja u ovom mjestu.

U isto vrijeme, restorani koji poslužuju jela egejske kuhinje i ukusna voćna vina, učinili su ovo područje popularnom turističkom destinacijom. Iz ovih i mnogih drugih razloga, uvrštavanje sela Şirince na listu najboljih svjetskih turističkih sela UNWTO 2023. je potpuno opravdano!

Berbe maslina i grožđa

Podignut na plodnom tlu Egejskog mora, Şirince je sačuvao svoju autentičnost do danas. Život u selu odvija se kao nekada: mještani se i dalje bave farmom, seljani proizvode džemove i vino od voća. Seoski potok i dalje opskrbljuje pitkom vodom, kao i stotinama godina ranije.

U međuvremenu, rastuća popularnost Şirincea proširila je polje poslovanja za lokalno stanovništvo, koje sada prodaje mnoge proizvode urbanim posjetiteljima sa neobičnih štandova u uskim seoskim ulicama. Domaći džemovi, šerbe i voćna vina, kao i rukotvorine i suveniri u egejskom seoskom stilu, visoko su cijenjeni i traženi.

Privlačnosti sela doprinosi i blaga klima. U proljeće priroda oživljava i pretvara selo u zeleni raj, dok jesen donosi drugačiji ritam. Zvona za berbu najavljuju užurbano razdoblje u maslinicima i vinarijama.

Ovo su mjeseci intenzivnih aktivnosti za stanovnike Şirincea, koji uzgajaju masline i proizvode kvalitetno egejsko maslinovo ulje. Berba je neophodna za lokalni društveni život jer održava i čuva bogatu historiju i kulturnu baštinu sela. Zimi, u mirnijoj sezoni Şirincea, posjetitelji se mogu opustiti uz kamin i uživati ​​u egejskim okusima i kuhanom vinu.

U srcu civilizacije

Smješten u jednom od najljepših okruženja na svijetu, Şirince nudi pristup nekoliko impresivnih drevnih lokaliteta. Ovo ljupko selo u Selcuku, okrugu Izmira, rangirano na Lonely Planet listi „Najboljih mjesta za putovanjima 2024.“, okruženo je sa nekoliko UNESCO mjesta svjetske baštine.

Şirince je udaljen samo osam kilometara od Selcuka, gdje se nalaze ruševine Artemidinog hrama, jednog od sedam svjetskih čuda antičkog svijeta, i 12 kilometara od drevnog grada Efesa, među najvažnijim antičkim centrima, i naseljenog 9.000 godina od prahistorijskog perioda preko helenističkog, rimskog, istočnorimskog, kneževskog i osmanskog vremena. Oko Efesa se nalaze jedinstvene građevine i artefakti iz ranokršćanskog perioda, uključujući svetišta Kuće Djevice Marije, baziliku Svetog Ivana i pećinu sedam spavača.

komentari (0)