Selvi uprkos invaliditetu postala košarkašica: „Osobe sa invaliditetom treba da izađu iz kuće i da se bore“

MAGAZIN 14.03.2022, 11:33 14.03.2022, 12:56
Selvi uprkos invaliditetu postala košarkašica: „Osobe sa invaliditetom treba da izađu iz kuće i da se bore“
© DHA

Četrdesetsedmogodišnja Selvi Kılcılar imala je moždani udar zbog infekcije koju je dobila nakon operacije žučne kese kada je imala samo 23 godine. Selvi se uprkos tome, u svom rodnom gradu Hataju u Turkiye, nije predala i postala je jedina igračica košarkaškog tima Iskenderun sa invaliditetom. Kilcilar, koja se sa svojim timom bori na putu do Super lige, rekla je da će se baviti tim sportom sve dok joj ne ponestane snage.

Selvi je, iako je osoba sa invaliditetom, sanjala da postane policajka, ali je također voljela i košarku, i nije odustala od svog sna. Počela je da se bavi ovim sportom, kako bi savladala prepreke, i postala jako uspješna.

Selvi Kılcılar proizvodi i amigurumi pletene lutke kako bi doprinijela domaćoj ekonomiji, i sportu, te ih prodaje u klupskoj kući.

Selvi je rekla da želi da igra za reprezentaciju, te da želi da osvoji prvenstvo u košarci u Evropi. Istakla je da voli košarku i da želi da igra što više može.

- Ranije sam bila gledalac, volim košarku, zaljubila sam se u nju. Nakon invaliditeta, nisam se zatvorila u kuću, nisam postala pesimista i otišla sam na teren kao sportista. Moja okolina, moj predsjednik i moje kolege sportisti su me mnogo podržavali. To mi pričinjava veliko zadovoljstvo. Bavit ću se ovim sportom koji toliko volim sve dok imam snage. Volim košarku, ona me je na neki način održala u životu. Želim da igram do posljednjeg daha i okusim prvenstvo. Sve što mogu reći osobama sa invaliditetom je da ne ostanu kod kuće i nastave borbu. Jer život je vrijedan življenja, kazala je Selvi.

DHA/Prevod: Balkan News

komentari (0)