Srednjoškolac iz Turkiye postao svjetski prvak sa izumom koji će olakšati operacije mozga

Izum sadrži i inteligentne naočale povećane stvarnosti, koje prije operacije pružaju uvid u oštećeni mozak

MAGAZIN 14.06.2022, 12:52 14.06.2022, 13:32
Srednjoškolac iz Turkiye postao svjetski prvak sa izumom koji će olakšati operacije mozga
© Yeni Şafak

Srednjoškolac Emirhan Kurtulus iz Turkiye izumio je vještačku inteligenciju koja usmjerava hirurge tokom operacije mozga.

Kurtulus je svoje znanje iz inžinjeringa spojio s ljubavlju prema medicini, što mu je donijelo titulu svjetskog prvaka na takmičenju Regeneron International Science and Engineering Fair koje je održano u SAD-u a uz to i stipendiju na slavnom Univerzitetu Stanford.

Mladi izumitelj je izjavio da je ovaj projekat počeo razvijati tokom druge godine srednje škole.

- Ovom projektu sam posvetio više od 3.500 sati, kazao je Kurtulus, koji je ispričao da je u ranom djetinjstvu sanjao o tome da postane doktor, dok je kasnije prevagnula ljubav prema inžinjeringu.

Kurtulusev izum prenosi snimke magnetne rezonance (MR) putem vještačke inteligencije u trodimenzijalni sistem, koji hirurzima unaprijed pokazuje čime će se susresti tokom operacije. Izum sadrži i inteligentne naočale povećane stvarnosti, koje prije operacije pružaju uvid u oštećeni mozak.

Kurtulus je pozvan i na ceremoniju dodjela Nobelovih nagrada koja će se održati u decembru.

Govoreći o svome projektu Kurtulus je kazao kako je cilj ovog izuma planiranje operacije mozga te svesti na minimum oštećenja do kojih dolazi tokom operacija.

- Tokom rada sam vidio da postoji previše istraživanja o vještačkoj inteligenciji, međutim, sva ta istraživanja pružaju pomoć doktorima samo u jednom djelu planiranja operacija koja se sastoji od više faza„ kazao je Kurtulus, koji je dodao da se nakon završetka studija na Univerzitetu Stanford planira vratiti u svoju zemlju.

Izvor: Yeni Şafak / Prijevod: Balkannews

komentari (0)