Srednjoškolac u Turkiye napravio vozilo sa solarnim panelom

MAGAZIN 23.02.2022, 13:49 23.02.2022, 14:13
Srednjoškolac u Turkiye napravio vozilo sa solarnim panelom
© AA

Mücahit Kurdal, učenik četvrtog razreda srednje škole Milli İrade Anadolu u turskom grad Bayburtu, u vrijeme Covid-19 pandemije, počeo je da svoje slobodno vrijeme provodi u očevoj radionici.

Navodeći da je odlučio da napravi vozilo za sebe i da je prvo dizajnirao vozilo na benzin u okviru mogućnosti koje je imao, Kurdal je rekao: "Onda sam odlučio da razvijem svoje vozilo. Dodao sam električni motor. Zatim sam htio da dodam solarni panel. Da bi bio ekološki prihvatljiviji i poduzetniji. Tako sam ga dizajnirao. Ovo je konačna verzija."

Kazao je i da vozilo ima mjenjač sa četiri brzine.

 - Motor našeg vozila je sedam konjskih snaga, 212 cc i maksimalno 3.600 obrtaja u minuti. Moj elektromotor je 48 volti snage 750 wati. Imamo solarni panel od 18 volti, 150 wati. Motor troši 3,5 litara benzina. Sa ovim benzinom može da radi pet sati. S obzirom da je brzina vozila oko 80km na sat sa rezervoarom benzina prelazi 100km. S druge strane, baterije se potpuno napune u roku od tri sata i nude domet do 30 kilometara kada su potpuno napunjene, kazao je Mucahit.

Izrazivši da se pri izradi vozila fokusirao na ekološke karakteristike i maksimalno koristio inertne materijale, Kurdal je dodao da će ove godine polagati prijemni ispit za fakultet i da želi da se upiše na Univerzitet Akdeniz, Odsjek za mašinstvo.

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)