Stari most na listi najnevjerovatnijih mostova Evrope

MAGAZIN 16.05.2022, 11:16 16.05.2022, 12:16
Stari most na listi najnevjerovatnijih mostova Evrope

Stari most u Mostaru, nalazi se na listi UNESCO-ve svjetske baštine, a kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu.

Izgradnju mosta je naredio sultan Sulejman Veličanstveni 1566. godine, a graditelj je bio Mimar Hajrudin, učenik Mimara Sinana. O mostarskom mostu mnogo se priča, piše, pripovijeda, i mnogi kada im se spomene Bosna i Hercegovina, prvo im na um padne Stari most u Mostaru.

Stari most se ovaj put našao u uglednom španskom članku „El Pais“ na listi najnevjerovatnijih mostova Evrope, a zauzeo je visoko četvrto mjesto. Lista obuhvata različite historijske građevine. Među tim monumentalnim i spektakularnim arhitektonskim djelima se nalazi i simbol grada Mostara - Stari most.

- Od 1566. godine ovaj Stari most povezuje mostarske četvrti uzvišenom krivinom koju razdvaja rijeka Neretva. Međutim, postao je simbol barbarstva 1993. godine, tokom rata u Bosni, hrvatska vojska uništila je ovo drevno inženjersko djelo, navodi se u članku.

Navodi se i da mu je „vraćen nekadašnji sjaj, te da je ponovo otvoren za ronioce, koji za oko 25 eura mogu zaroniti u hladne vode rijeke“.

Balkan News

komentari (0)