Stiže nastavak filma "Quo Vadis, Aida? - Dio koji nedostaje"

Nastavak filma bit će urađen uz sredstva Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo koje je za filmsku produkciju u 2023. godini izdvojilo 2,5 miliona KM

MAGAZIN 29.11.2023, 12:27 29.11.2023, 12:42
Stiže nastavak filma "Quo Vadis, Aida? - Dio koji nedostaje"
© AA

Bh. nagrađivani film "Quo vadis, Aida?" rediteljice Jasmile Žbanić dobit će, nakon tri godine od prvog prikazivanja, svoj nastavak pod nazivom "Dio koji nedostaje". 

Nastavak filma bit će urađen uz sredstva Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo koje je za filmsku produkciju u 2023. godini izdvojilo 2,5 miliona KM.

Na listi izabranih korisnika za dodjelu poticajnih sredstava za filmsku produkciju nalazi se osam projekata, za koje je osigurano ukupno 1,5 milion KM, dok se iznos od milion KM doznačava u formi grant sredstava za produkciju dugometražnih filmova, njih ukupno 12, te za produkciju šest kratkometražnih filmova, te za razvoj šest dramskih serija.

Prema podacima Vlade Kantona Sarajevo, sredstva su raspoređena na osnovu bodovanja koje je izvršila komisija u sastavu filmskih radnika.

"U okviru podržanih projekata nalaze se djela istaknutih i nagrađivanih filmskih stvaralaca, kao što su Jasmila Žbanić s nastavkom filma „Quo Vadis Aida? – Dio koji nedostaje“, Danis Tanović, Aida Begić, Dino Mustafić i drugi", navodi se.

Film ”Quo Vadis, Aida?” tematizira genocid u Srebrenici. Svjetska premijera filma održana je na 77. Venecija film festivalu, a nakon toga film je prikazan i na drugim brojnim festivalima među njima festival u Torontu, Hamburgu, na Viennaleu u Austriji, festivalu New Horizons u Poljskoj, Festivalu evropskog filma u španskoj Sevilli, meksičkom Los Cabos film festivalu, francuskom Arras Film festivalu, međunarodnom film festivalu Macao u Kini.

Nagrađen je na više festivala, uključujući filmski festival London Film Week u decembru 2020. godine s tri nagrade: za najbolji film i najbolju rediteljicu, dok je najboljom glumicom proglašena Jasna Đuričić.

komentari (0)