Studenti iz Turkiye po uzoru na TOGG proizveli svoje električno vozilo

MAGAZIN 15.02.2022, 11:06 15.02.2022, 11:50
Studenti iz Turkiye po uzoru na TOGG proizveli svoje električno vozilo
© Dirilis Postasi

Tim „Pehlivan“ koji se sastoji od studenata mehaničkih, kompjuterskih i elektrotehnički nauka na Univerzitetu Trakya u Republici Turkiye u osam mjeseci proizveo je električna vozila sposobna za vožnju do 85 km/h.

Kapiten tima Enes Cetin rekao je da je proizvodnja vozila u potpunosti njihova.  Ovaj tim osvojio je razne diplome i nagrade učestvujući u različitim trkama sa vozilom na solarni pogon koje su proizveli 2014. godine, a 2016. proizveli su električno vozilo pod imenom "Pehlivan Elektrak", a to vozilo je podiglo njihova dostignuća na viši nivo. Studenti ovog tima su u periodu pandemije 2020. godine počeli praviti novo vozilo. Radili su danonoćno osam mjeseci i na kraju kreirali novo električno vozilo.

- Proces pandemije je bio malo težak za nas. Niko nije mogao izlaziti vani. Dobili smo dozvolu od guvernera da idemo u našu radionicu i tu smo radili. Imali smo teške periode, nisu svi mogli ni dolaziti, bilo je i onih koji su bili bolesni, kazao je Enes Cetin, student treće godine mašinstva.

Dodao je i da su znali raditi 48 sati bez prestanka, sve kako bi uspjeli ono što su naumili i time ostvarili svoj san. Cetin je istakao i da su se podijelili u timove.

- Imamo različite timove, odnosno dizajn, mehaniku i karoseriju. U procesu koji počinje dizajnom, odlučujemo o zajedničkoj tački nakon što svako od nas iznese svoje ideje. Nakon izrade dizajna u skladu sa specifikacijom, vadimo kalup vozila zajedno sa karoserijom i iz kalupa izrađujemo vozilo. Nakon toga izrađujemo potrebne komponente sa tehničkim crtežima i integrišemo ih u naše vozilo. Mi isporučujemo materijale, ali proizvodnja je u potpunosti naša. Gotovo 90 posto proizvodimo od materijala od karbonskih vlakana, uključujući i njegovo kućište. Također dodajemo aluminijum ili mehaničke materijale koje zahtijevaju trkačke specifikacije, ali proizvodnja je u potpunosti naša, rekao je Cetin.

Istakao je i da proizvodeći vozilo misle i na prirodu i okolinu, te da takva vozila dolikuju njihovoj zemlji.

Najveći izvor inspiracije ovih studenata je upravo fabrika TOGG, to jeste, prvo tursko nacionalno vozilo koje je krenulo u masovnu proizvodnju.

- TOGG je veoma velika organizacija, oni rade veoma dobar posao. Želimo  da budemo kao oni u budućnosti. Naš cilj je da budemo od koristi našoj domovini i naciji, kao što je TOGG, i želimo dovesti našu zemlju na najbolja mjesta, kazao je ovaj student.

Pilot ovog tima Can Polat Ocal je kazao, da je morao da izgubi 9,5 kilograma kako bi mogao da upravlja vozilom.

- Kada smo u martu počeli da pravimo vozilo, bilo je jasno da ću ja biti pilot. Nakon što smo odlučili sudjelovati na Teknofestu, vidjeli smo da postoji određeno ograničenje težine u tehničkim specifikacijama. Da bih dostigao ovu granicu kilograma, određenim sportskim aktivnostima i dijetama sam izgubio 9-9,5 kg. Samo za udobnost tokom vožnje u autu. Za auto žrtvujemo i svoje tijelo i san, važan je uspjeh ovog vozila i naše zemlje, rekao je pilot.

Dirilis Postasi/Prijevod: Balkan News

komentari (0)