Studentice iz Turske kao "dobrovoljne učiteljice": Uče žene iz susjedstva čitati i pisati

Direktorica doma Sevda Ulutaš za AA je kazala da osim obuke za nepismene žene iz susjedstva, studenti učenicima osnovnih i srednjih škola daju instrukcije iz turskog jezika, matematike, prirodnih nauka kao i engleskog jezika...

MAGAZIN 06.01.2022, 15:39
Studentice iz Turske kao "dobrovoljne učiteljice": Uče žene iz susjedstva čitati i pisati
© AA

U sklopu kampanje opismenjavanja, pokrenute prije tri godine, a pod pokroviteljstvom predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i njegove supruge Emine Erdogan u ženskom domu u turskom Čiftlik naselju, studenti dobrovoljno žene iz susjedstva uče čitati i pisati.

Direktorica doma Sevda Ulutaš za AA je kazala da osim obuke za nepismene žene iz susjedstva, studenti učenicima osnovnih i srednjih škola daju instrukcije iz turskog jezika, matematike, prirodnih nauka kao i engleskog jezika. Direktorica Ulutaš je, također, objasnila da 15 volontera trenutno radi sa 45 žena, te da planiraju taj broj povećati.

Žene koje pohađaju kurseve čitanja i pisanja su, kaže Ulutaš, veoma zadovoljne. Osim toga, sretne su, ističe ona, što se osjećaju kao dio porodice.

- Njihov entuzijazam za učenjem je malo veći. I oni i mi smo sretni što smo uključeni u ovaj projekat. Mislim da bi bilo jako dobro povećati takve aktivnosti, posebno u mjestima gdje ima fakulteta. Ovo pomaže našim majkama i nanama koje su navršile određenu dob da čitaju i pišu.Važno je doprinijeti a poruka 'Bit ću rob 40 godina svakome ko predaje slovo' vrlo je važna. Ako smo možemo to ispuniti, sretni smo što možemo dobiti pozitivne povratne informacije, kazala je Ulutaš.

I učenica Jagmur Unlu je od početka u projektu te je kako ona ističe „dobrovoljna učiteljica“

- Jako je dobro. Rade ono što mi kažemo. Oni rade domaću zadaću u potpunosti. Ovdje organiziram lekcije prema svom nastavnom planu i programu sa fakulteta. Zahvaljujući nama čak mogu čitati i pisati svoja imena i prezimena. To ih jako veseli. Velika je stvar što nauče da napišu i pročitaju svoje ime. Zato mi se stalno zahvaljuju, kazala je Jagmur.

Šezdesetdvogodišnja Esma Čiftći sa nestrpljenjem dočekala je početak kursa čitanja i pisanja. Kao dijete, ističe ona, nije imala priliku da nauči a to je mnogo željela.

Esma želi, kaže, da svi nauče čitati i pisati.

- Kada idete na pijacu, nešto ćete kupiti bez pitanja, kada odete u bolnicu, moći ćete ući u liječničku sobu, a da ga ne pitate za ime ili zovete. Znat ćete kuda će ići autobus u koji ulazite. Želim nešto postići, to mi je cilj, kazala je Esma.

Guller Memiš još dok je bila mala nije išla u školu pa je učenje čitati i pisati za nju u 66. godini veoma dobar osjećaj.

Iako, napominje ona, i dalje koristi otisak prista kao potpis kazala je da je veoma oduševljena što je naučila čitati i pisati. I to sve je uspjela, kaže ona, zahvaljujući studenticama koje su ih učile.

komentari (0)