Sutra počinje 35. Herceg Novi – Montenegro film festival

Slogan ovogodišnjeg izdanja Herceg Novi – Montenegro film festivala​​​​​​​ glasi “Mi smo djeca filma“.

MAGAZIN 22.08.2022, 09:19
Sutra počinje 35. Herceg Novi – Montenegro film festival
© AA

Najveći festival filma u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijih u regionu, 35. Herceg Novi – Montenegro film festival bit će svečano otvoren sutra na Kanli Kuli u 20 časova. 

Organizatori su saopćili da će festival otvoriti glumica Vesna Pećanac, dobitnica nagrade za životno djelo.

Takmičarska konkurencija počinje novim filmom Pjera Žalice “Praznik rada“, kojem je ovo prvi susret sa publikom nakon svjetske premijere na Sarajevo Film Festivalu, a potom slijedi ostvarenje Sonje Tarokić “Zbornica“.

Na otvaranju će nagrada za životno djelo biti uručena i reditelju Želimiru Žilniku, a u ime ekipe filma “Praznik rada“ na Kanli kulu stižu reditelj Pjer Žalica, glumci Jasna Žalica, Branimir Popović, Muhamed Hadžović, Vedran Đekić, Dženita Imamović Omerović, producenti Rusmir Efendić, Aida Husenović i koproducent Ivan Đurović, a najavljeno je i prisustvo brojnih zvanica iz svijeta filma koji će narednih dana biti gosti Herceg Novog.

- Žalica je jedan od najistaknutijih regionalnih reditelja, koji svojim prepoznatljivim autorskim pristupom provocira duboko emotivnu polemiku o prošlosti i strahovitim nepravdama koje i dan danas usmjeravaju naše svakodnevice. Tarokić, pak, u mikrokosmosu 'Zbornice' odvažno komentariše apsurd i sve kontradikcije koje nastaju na granici između naslijeđenih i novih pravila po kojima naše okruženje funkcioniše, ističe selektorka takmičarskog programa dugometražnog igranog filma Jelena Mišeljić.

Jubilarno izdanje festivala koji je manifestacija od nacionalnog značaja donosi od 22. do 28. avgusta više od 80 projekcija, u okviru pet selekcija i pratećih programa – dugometražni igrani filmovi na Kanli kuli, dokumentarni u Kući “Ive Andrića“, studentski u amfiteatru ispred palate Burovina, a na tvrđavi Forte Mare program Mreže festivala Jadranske regije i vantakmičarska selekcija Kino Evropa, sa izuzetkom da će kanski pobjednik “Trougao tuge“ Rubena Ostlunda zatvoriti festival 28. avgusta na Kanli kuli.

Slogan ovogodišnjeg izdanja Herceg Novi – Montenegro film festivala glasi “Mi smo djeca filma“.

komentari (0)