Svjetski dan seoskih žena: U Bangladešu žene nositeljice ruralnog razvoja

MAGAZIN 15.10.2021, 10:33 15.10.2021, 10:39
Svjetski dan seoskih žena: U Bangladešu žene nositeljice ruralnog razvoja
© AA

Kako bi obezbijedile svojim porodicama finansijska sredstva i time doprinijele boljim uslovima života, žene Bangladeša, jedne od siromašnijih država svijeta, svakodnevno rame uz rame s muškarcima obavljaju izrazito teške fizičke poslove.

Iako potpuno učestvuju u razvoju ruralnih područja, uzgajaju stoku i obavljaju razne poslove, žene u Bangladešu nemaju ravnopravni status. Često obavljaju i muške poslove, za koje su plaćene znatno manje ili nikako.

Mnoge od njih izložene su teškim fizičkim radovima, poput onih u rudniku uglja. Na glavama nose teške košare pune uglja kako bi zaradile dnevnicu koja teško da može podmiriti i osnovne troškove za život.

Fotoreporter AA u selu Shukla Hat, u okolini grada Chittagong, zabilježio je svakodnevne aktivnosti seoskih žena.

Nijedna od njih ne zna da se u svijetu danas obilježava Svjetski dan seoskih žena, koji je ustanovljen na Četvrtoj UN-ovoj svjetskoj konferenciji žena u Pekingu.

Tom prigodom države su se obvezale na pružanje ravnopravnog pristupa i prava na potpuno učešće ruralnih žena u vlasti, osvješćivanje donosioca odluka o potencijalima i potrebama seoskih žena te mogućnostima za kreiranje razvojnih politika ruralnih područja.

komentari (0)