banner17

banner18

Svjetski dan turske kafe: Užitak zaštićen UNESCO-om

Za tursku kafu se kaže: „Kafa se pamti četrdeset godina“ - svjedočanstvo integralne uloge napitka u svakodnevnom životu i prijateljstvu u Turkiye

MAGAZIN 05.12.2022, 10:54 05.12.2022, 11:08
Svjetski dan turske kafe: Užitak zaštićen UNESCO-om
© AA

Turska kafa zauzima posebno mjesto u tradicionalnoj turskoj kulturi.

Pažljiva tehnika kuhanja kafe, njen aromatičan okus, prepoznatljiva pjenasta površina i prezentacija su neprocjenjivi sastavni dio turskog gostoprimstva i druženja.

Za tursku kafu se kaže: „Kafa se pamti četrdeset godina“ - svjedočanstvo integralne uloge napitka u svakodnevnom životu i prijateljstvu u Turkiye.

Turska kafa očarava ljubitelje kafe svojom aromom i baršunastom pjenom, kao i elegantnim izgledom. Također, poznata po svojim svojstvima koja otvaraju um i daju energiju, turska kafa je 2013. godine uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine zbog svog jedinstvenog okusa i tradicionalne vrijednosti. 5. decembar, datum upisa turske kafe na UNESCO-ovu listu, slavi se kao 'Svjetski dan turske kafe'.

Konzistentno jedinstven okus i stoljetna tehnika kuhanja

Kafa je prvi put stigla u Turkiye preko Jemena, za vrijeme vladavine osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog (1520-1566).

Sredinom 16. stoljeća javne kafeterije su počele da se otvaraju u Istanbulu, donoseći sve popularniji napitak široj publici. Kako je uživanje u turskoj kafi ušlo u modu u regionu i šire, trgovci su počeli da trguju zrnima kafe preko granica. Tako je turska kafa, poznata po svom robusnom okusu i privlačnoj ceremoniji, postala glavna atrakcija kafeterija širom Evrope.

Najvažnija karakteristika koja razlikuje tursku kafu od drugih vrsta kafe je finoća mljevenja. Zrna se samelju u prah, zatim polako kuhaju u kipućoj vodi i služe.

Ova metoda dovodi do toga da sloj praha tone na dno čaše. Osim toga, konzistentnost metode kuhanja razlikuje tursku kafu od drugih vrsta napitaka od kafe; Za razliku od evropske kafe, priprema turske kafe je vijekovima ostala ista.

Još jedna jedinstvena komponenta turske kafe je njena prezentacija. Turska kafa se servira u malim šoljicama, uz čašu vode i komadić lokuma. Voda osvježava nepce i naglašava okus kafe, dok slatkiš zaslađuje jezik.

Kafa kao dio društvenog života i tradicije

Turska kafa je ključni element druženja i kulture u Turkiye. Na primjer, kafa se uvijek poslužuje nakon obroka. Sastavni je dio razgovora sa prijateljima; kod kuće će domaćin pitati goste žele li prvo popiti kafu. Kada budući mladoženja posjeti kuću mlade da traži njenu ruku, buduća mlada skuha tursku kafu za svog udvarača i njegovu porodicu.

Legenda kaže da, ako ne želi da se uda za svog udvarača, u kafu stavi so umjesto šećera.

A postoji i tradicija 'čitanja taloga' koja je poznata kao 'proricanje sudbine': nakon ispijanja kafe, šolja se stavlja naopako na tanjir i tumače se oblici formirani od taloga. Ova ljupka i maštovita tradicija je također divan dio turske kulture, piše Ured za kulturu i turizam ambasade Republike Turkiye u BiH.

Dok je turska kafa uvijek posebna prilika, još više smo oduševljeni što ovaj pjenasti, mirisni napitak slavimo 5. decembra, kao Svjetski dan turske kafe!

komentari (0)