banner17

banner18

Tradicija, običaj, ritual: Bosanska kafa je način života

Počeci spravljanja kafe u Bosni povezuju se s dolaskom Osmanlija 1463. godine, a riječi kafa, džezva, fildžan i šećer imaju korijene u turskom jeziku

MAGAZIN 22.01.2023, 15:13 22.01.2023, 15:32
Tradicija, običaj, ritual: Bosanska kafa je način života
© AA

Bosanska kafa predstavlja tradiciju i način života u Bosni i Hercegovini. Topli, mirisni napitak, koji se konzumira u svim prilikama, predstavlja neizostavni dio društvenog života na ovim prostorima, te je s vremenom ispijanje kafa postalo tradicija, običaj, ritual i užitak. 

Počeci spravljanja kafe u Bosni povezuju se s dolaskom Osmanlija 1463. godine, a riječi kafa, džezva, fildžan i šećer imaju korijene u turskom jeziku.

Kafa, bilo da je jutarnja, podnevna ili ona koja se pije na sijelu u povečerje, neizostavni je dio kulture i običaja u bosanskom društvu.

Novinar Anadolije razgovarao je o fenomenu ispijanja bosanske kahve sa 77-godišnjim Hajrudinom Burekom koji vodi pržionicu kahve koja na Baščaršiji radi 128 godina te sa konobarom u kafani "Morića han" Midhatom Kruškom.

Burek je naglasio da njegova radnja ima najdužu tradiciju kada je u pitanju tradicionalna bosanska kafa i da ju je naslijedio od svog djeda.

- Nalazite se u najstarijoj kafani u Sarajevu u kojoj je počeo raditi moj dedo 1895. godine i radila je sve do rata. U ratu je kafana granatirana i uništena. Poslije rata mi je Općina Stari Grad dala ove prostorije da nastavim ovu tradiciju, kazao je Burek.

Na zidovima radnje su izložene fotografije brojnih poznatih svjetskih ličnosti koje su posjetile i popile kafu u Dibeku, a tu su i novčanice koje su ostavili.

Ukazujući na različite jezičke varijante kahve, kave i kafe, Burek je kazao da čuva tradiciju tucane kafe i da ima mušterije iz različitih dijelova svijeta, a Turci su mu posebno dragi gosti jer dolaze i iz Turkiye, Austrije, Njemačke i drugih zemalja i kupuju po nekoliko kilograma njegove tucane kafe.

Tradicionalnu bosansku kafu na Baščaršiji nudi i Morića han koji je izgrađen daleke 1551. godine, a konobar Kruško za AA je rekao da je upravo bosanska kafa najčešći izbor i lokalnih i stranih posjetilaca.

- Većina Bosanaca počinje dan bosanskom kafom i pije kafu nakon radnog dana, kazao je Kruško.

On je pojasnio i način na koji se bosanska kafa pravi i da se obavezno servira uz šećer u kocki i rahat-lokum.

Ističući da u kafić u historijskom karavan-saraju dolaze posjetitelji iz cijelog svijeta, Kruško je rekao da tu dolaze i gosti iz Turkiye, arapskih zemalja, zapadne Europe i mnogo različitih mjesta i da svi žele probati bosansku kafu.

Francuskinja Manon-Jeanne Bedel prvi put je u BiH i Sarajevu i iskoristila je tu priliku da kuša i bosansku kafu.

- Ovo je veoma ukusno. Mi u Francuskoj volimo da pijemo kafu. Ova varijanta je jaka, ali i slatka i mnogo je drugačija od kafe koju pijemo u Francuskoj, kazala je ona.

Ističući kako joj se sviđa i tradicionalni način na koji se servira bosanska kafa, Bedel je kazala da će jedan takav servis kupiti i ponijeti kući.

I njena prijateljica, također iz Francuske, Lilou Rogers je zadovoljna okusom bosanske kafe, kao i načinom njenog serviranja.

- Čula sam ranije za bosansku kafu i uvjerila sam se da je finog okusa i atipična. Nisam neko ko mnogo voli kafu, ali ova je baš ukusna i mislim da ću i ja kupiti ovakav set za serviranje i ponijeti kao suvenir u Francusku, kazala je Rogers.

komentari (0)