Tradicionalno jelo malajske kuhinje nasi hujan panas

MAGAZIN 11.06.2022, 19:11
Tradicionalno jelo malajske kuhinje nasi hujan panas

Nasi hujan panas, nezaobilazno jelo za posebne dane i prigode u Maleziji, zemlji jugoistočne Azije, ističe se kao jedno od najomiljenijih jela domaćih i stranih posjetilaca. 

Nasi hujan panas je među Malezijcima poznat kao "šarena hrana" ili "nasi minyak", dok se naziv odnosi na dugu koja izlazi nakon kiše, zbog boja jela.

Jedno od najpoznatijih jela regiona jugoistočne Azije, je malajsko jelo od riže koje je veoma popularno posebno u Maleziji i Indoneziji.

U malajskoj tradiciji, jelo se obično servira uz govedinu i druga malajska jela kao što je "pileći rendang" ili piletina u kari sosu.

Ovo jelo se pravi od nasi lemaka, nasi minyaka ili druge riže, ali se i dalje popularno naziva nasi hujan panas zbog svog šarenog izgleda.

Malezijci ovo jelo intenzivno konzumiraju kao nezaobilazni obrok tokom posebnih dana, a uz njega se poslužuje meso, piletina i salata.

Rudi Farique već pet godina u svojoj radnji u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije, pravi ovo jelo i servira ga domaćim i stranim gostima na različitim mjestima u gradu.

- Jednog dana sam rekao kćerki da jedemo vani. Ona je htjela da jede brzu hranu različitih firmi. Tada sam odlučio da doprinesem malezijskoj kuhinji pravljenjem jela kao što je nasi hujan panas, rekao je Farique.

Kako je kazao, oni prave autentična malezijska jela.

Farique je ispričao da jelo služe s piletinom ili mesom, zajedno sa salatom i pićem. Cijena je oko dva dolara.

U kosmopolitskom gradu kao što je Kuala Lumpur, u kojem se naširoko konzumiraju japanske, korejske, tajlandske, kineske, indijske i mnoge druge različite kulture, malajski kuhar je podvukao da se lokalni restorani koji poslužuju malajska jela suočavaju s raznim poteškoćama.

Farique je naveo da se jelo najviše preferira na svadbama i da gotovo svake sedmice prima narudžbe hrane za najmanje jedno vjenčanje.

Žali se da razvoj Kuala Lumpura i otvaranje desetina restorana i stranih kompanija brze hrane, utiče na način na koji ljudi jedu, te da su tradicionalna hrana i način konzumiranja izgubili na važnosti.

komentari (0)