banner17

banner18

Treninzi brzog klizanja na zaleđenom jezeru u Turkiye

Sportisti, koji treniraju šest dana u sedmici u Olimpijskoj ledenoj hali u Karsu, počeli su trenirati i na zaleđenom jezeru

MAGAZIN 23.01.2023, 10:49
Treninzi brzog klizanja na zaleđenom jezeru u Turkiye
© AA

Sportisti u brzom klizanju (kratka staza) u Karsu se pripremaju za prvenstvo Turkiye na zaleđenom jezeru Cildir. 

Sloj leda na površini jezera unutar granica Kars-Ardahana, drugog po veličini jezera u istočnoj Anadoliji, dostigao je 20 centimetara.

Jezero, koje je prethodnih godina došlo do izražaja po saonicama i eskimskim ribolovom i spada među područja koja preferiraju automobilske kompanije koje žele da testiraju svoja vozila i gume u zimskim uslovima, sada je poligon za sportiste koji kližu na ledu.

Sportisti, koji treniraju šest dana u sedmici u Olimpijskoj ledenoj hali u Karsu, počeli su trenirati i na zaleđenom jezeru.

Jezeru je najveće prirodno klizalište u Turkiye, piše AA. 

Šef dvorane Olimpijskih sportova na ledu u Karsu Sefer Goren rekao je da su sportisti stekli drugačije iskustvo na jezeru Cildir.

- U Karsu se bavimo brzim klizanjem sa 280 učenika. Pokušavamo da dodamo nešto novo našoj djeci. Naši talentovani sportisti se osjećaju prijatno na ledu. U februaru imamo prvenstvo Turkiye. Sada pripremamo našu djecu za to, rekao je Goren.

Istakao je da djeca uživaju u klizanju na prirodnom ledu.

- Prirodni led je tvrđi, djeca uživaju ovdje. Cilj je da osiguramo da naši sportisti predstavljaju Turkiye u Evropi, kazao je Goren.

Trener Gulcin Evgi je kazala da je prirodni led u jezeru Cildir deblji i tvrđi od onog u objektu i da su zbog njega sportisti u boljoj formi. 

Kerem Bayrak Tutar, jedan od sportista, izjavio je da je ranije trenirao hokej.

- Vrlo je dobar osjećaj klizati na jezeru Cildir, doživio sam to prvi put u životu, izjavio je Tutar.

komentari (0)