Trgovina u turskom selu zasnovana na povjerenju: Proizvode kupe sa grane a novac ostavljaju u kolibu

MAGAZIN 21.06.2022, 11:09 21.06.2022, 11:47
Trgovina u turskom selu zasnovana na povjerenju: Proizvode kupe sa grane a novac ostavljaju u kolibu

Trgovina u selu Armagan u blizini turskog grada Kirklareli, vrši se tako što kupci proizvode kupe sa grana a novac ostavljaju u kolibu.

Guvernerstvo Kirklarelija 2016 godine pokrenulo je projekat "Jagode gospođe guvernerke", čiji je cilj spriječavanje odlaska stanovništva iz sela. 

U okviru projekta prazna polja u selu Armagan pretvorena su u polja jagoda i raznovrsnog povrća, a zbog povećane proizvodnje jagoda Armagan je ubrzo dobio naziv "Selo s jagodama".

Predsjednik mjesne zajednice Recep Dal, izjavio je kako je na 12 duluma zemlje pored jagoda zasadio i raznovrsnog povrća. 

Dal je kazao kako zbog drugih obaveza nije imao vremena za vrt pa je došao do zanimljive ideje.

- Počeo sam ostavljati otvorena vrata kolibe. Postavio sam vagu, kese i jednu kantu. Napisao sam 'Halalim vam ono što pojedete dok berete. Nismo tu... Vaga i kanta su na stolu. Novac možete ubaciti u kantu' , ispričao je Dal.

Dalından topluyor, parasını kulübeye bırakıyorlar

Naveo je da je trgovina u selu Armagan već godinu zasnovana na povjerenju, a kako kaže, povjerenje rađa povjerenje. 

- Imamo redovne posjetioce. Porodice sa djecom često posjećuju vrtove u kojima mogu kupiti proizvode koje sami pokupe. Napisali smo cijene proizvoda. Vjerujemo i sebi i ljudima koji nas posjećuju. Cilj ovakve vrste trgovine je uvjeriti ljude u to da novac nije bitan te pospješiti osjećaj povjerenja, kazao je Dal.

Podsjetio je na priču kada je jedan osmanski vojnik koji je krenuo na ratište ostavio dukat u avliju iz koje je ubrao grožđe.

Dal je kazao da ovaj projekat ono što ovo selo čini vrijednim. 

Stanovnik sela Armagan, Hasan Kahya izjavio je da je jako zadovoljan ovim projektom.

- Kada sam prvi put došao nazvao sam vlasnika vrta kako bi platio ono što sam pokupio. U tom trenutku ugledao sam tabelu s natpisom. Ostavio sam novac i izašao. Nikada ranije nisam naišao na ovakvo mjesto, rekao je Kahya.

Izvor: AA / Prijevod: Balkannews

komentari (0)