Tri dječaka sa oštećenim vidom na putu da budu šampioni Turkiye u džudou

MAGAZIN 24.02.2022, 14:24 24.02.2022, 14:39
Tri dječaka sa oštećenim vidom na putu da budu šampioni Turkiye u džudou
© AA

Džudisti sa oštećenim vidom u Diyarbakiru obradovali su se kada je za njih obezbijeđen tromjesečni trening kako bi bili šampioni Turkiye. 

Dvanaestogodišnji Hamza Anul, desetogodišnji Muhammed Rınas Tek, koji su slabovidni od rođenja i Arda Şimşek, koji je 70 posto slijepa osoba, upoznali su se sa džudom prije otprilike tri mjeseca.

Obučeni od strane Osmana Gökçüla, člana obrazovnog odbora džudo federacije Turkiye i ujedno trenera džudoa pokrajinske Uprave za omladinu i sport, tri dječaka su učestvovala na prvenstvu Turkiye u džudou za slabovidne osobe, a koje je održano u Aydinu.

U konkurenciji mlađih kategorija, Hamza Anul je nastupio u kategoriji 46 kilograma, Muhammed Rınas Tek 60 kilograma i Arda Şimşek u 38 kilograma i svi su se vratili  u Diyarbakir sa zlatnom medaljom.

Mali džudisti imaju za cilj da učestvuju na svjetskim i evropskim prvenstvima i pjevaju tursku himnu uz uspjeh koji će ostvariti.

Guverner Münir Karaloğlu ugostio je uspješne sportiste u svom uredu.

Karaloğlu je rekao da su posebno u posljednjih 17-18 godina u Turkiye obavljeni veoma značajni radovi uz instrukcije i zalaganje predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u pogledu pristupa osoba sa invaliditetom obrazovanju i zapošljavanju i njihovog učešća u društvenom životu.

- Naši sportisti koji su osobe sa invaliditetom su svoj uspjeh dokazali medaljama koje smo osvojili kako na paraolimpijskim takmičenjima i na takmičenjima koja se održavaju u Evropi i svijetu. Vjerujemo u Hamzu, Muhameda i Ardu. Nadam se da će u narednom periodu dobiti još medalja. Čestitat ćemo našoj školi koja ima udjela u ovom uspjehu. Čestitam našim nastavnicima, našoj Upravi za narodno obrazovanje, našoj pokrajinskoj Upravi za omladinu i sport i našoj gradskoj opštini.“

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)