Tridesetogodišnja svađa okončana uz veliko slavlje

MAGAZIN 12.07.2022, 11:04 12.07.2022, 11:14
Tridesetogodišnja svađa okončana uz veliko slavlje
© AA

Mještani dva priobalna naselja na obali rijeke Niger u Maliju zajednički su proslavili Kurban-bajram i to nakon 30 godina međusobne svađe koja je počela sporom među lokalnim ribarima, a potom prerasla u opću zavadu i potpunu blokadu svih veza među susjedima.

Riječ je o naseljima Thierrola i Konela u regiji Markala, a njihovi mještani su okončali trodecenijsku svađu i neprijateljstva. Uglednici dva mjesta su se sastali prije Kurban-bajrama, a potom na mjesnim skupovima svoje komšije ubijedili da je svađa potpuno besmislena.

Pomirenje je i zvanično postignuto bajramskim slavljem koje je u festivalskoj atmosferi okupilo hiljade mještana te regije.

Događaj je nastupom uveličala i poznata lokalna pjevačica Mamou Thierro.

Mještanin i humanitarac Boukadary Karabinta za AA je kazao da su svi presretni zbog pomirenja između stanovnika Thierrola i Konela.

On je kazao da je čin pomirenja simbolično proslavljen u bajramskim danima koji i promoviraju pomirenje, slogu i jedinstvo.

“Ovo je dvostruko slavlje. Kao što vidite, ovo je pravi festival sloge i svi su došli, i mali i stari. Zajedno se vesele završetku svađe i obnovi bratstva. Da Allah ne razbije naše jedinstvo i solidarnost i da se dani svađe više nikada ne ponove“, rekao je Karabinta.

komentari (0)