Trnovit put do titule borbenih pilota u Turkiye

Kandidati koji uspješno završe početnu fazu letenja i osnovnu fazu letenja, na osnovu izbora i potreba Zračnih snaga imaju priliku da počnu novu fazu kako bi postali piloti mlaznih aviona ili transportni piloti

MAGAZIN 31.07.2022, 16:20 31.07.2022, 16:18
Trnovit put do titule borbenih pilota u Turkiye
© AA

Budući piloti mlaznih aviona prolaze kroz izazovnu obuku koja se odvija u komandi 2. glavne baze Zračnih snaga Turkiye smještene u Izmiru.

Komanda u distriktu Cigli jedini je centar za obuku pilota Oružanih snaga Turkiye, a ”Mladi orlovi“ prolaze kroz iznimno zahtjevne obuke.

Kandidati koji uspješno završe početnu fazu letenja i osnovnu fazu letenja, na osnovu izbora i potreba Zračnih snaga imaju priliku da počnu novu fazu kako bi postali piloti mlaznih aviona ili transportni piloti.

Kandidati za pilote nakon osnovne obuke imaju priliku susresti se sa supersoničnim avionom, a time počinje i šestomjesečna zahtjevna obuka. Kandidati trebaju biti uspješni u svim obukama koje uključuju akademsku naobrazbu, simulator i obuke letenja, a tada uče kako uspješno obaviti zadatak u različitim uslovima na terenu.

Kandidati moraju uspješno obaviti faze adaptacije, vizualne, instrumentalne, ručne, taktičke, noćne i navigacijske letove.

Kandidati imaju priliku da nauče osnovne karakteristike leta u fazi adaptacije i razviju akrobatske manevre i tehnike upravljanja u vizuelnoj fazi, a bivaju obučeni i za izvođenje sigurnog leta noću i u lošim vremenskim uslovima, koristeći samo sredstva u avionu, kada nisu u mogućnosti vidjeti tlo i pistu, piše AA. 

Kandidati imaju priliku prolazili i obuke koje obuhvataju grupne letove na brzini od 500-600 kilometara na sat, noćne letove, navigacijske letove i tome slično.

Kandidati koji uspješno prođu sve faze dobijaju značke i stiču pravo da postanu borbeni piloti.

Obuka za pilote mlaznih aviona, uključujući početnu i osnovnu obuku traje oko dvije godine, a na kraju značke budu dodijeljene na zanimljivoj ceremoniji.

Na ceremoniji na naredbu komandanta piloti budu pokvašeni vodom iz crijeva nakon čega im komandant poželi sreću u nastavku karijere. Nakon toga piloti uzimaju crijevo i vodom prskaju komandanta i jedni druge.

Na ceremoniji svaki instruktor letenja učeniku dodjeljuje značku na kojem piše njegovo ime.

Komandant ovaj čin opisuje riječima ”Mi smo obučili osobe koje će nas moći naslijediti i mogu s ponosom nositi naše značke“.

Kapetan koji je instruktor leta ističe kako oko 50 posto onih koji počnu obuku za pilote, uspije je i završiti.

”Čekamo sve kandidate koji mogu koristiti tehnologiju, koji se žele unaprijediti, steći dodatna znanja, imaju samopouzdanja, te su marljivi“, kazao je.

Jedan od pukovnika je kazao kako je Turkiye jedna od istaknutih zemalja koje mogu obučiti vlastite borbene pilote. Ujedno, daju i obuke za učenike iz prijateljskih i bratskih zemalja.

Poručnica koja je stekla titulu kazala je kako je neopisiv osjećaj biti pilotkinja.

”Danas smo dobili značke. Bilo je izazovno, bolno, uzbudljivo. Sve u svemu, čini nas ponosnim. Došli smo do kraja, ali zapravo ovo je za nas početak. Neopisiv je osjećaj biti pilot. Ponosni ste“, dodala je.

Poručnik je kazao kako je ovo jedan od najsretnijih dana u njegovom životu.

“Ubiremo plodove rada koji je trajao duže od 20 mjeseci. Danas je jedan od naših najsretnijih dana. Sretni smo što smo se pridružili Zračnim snagama. Nastavit ćemo osnaživati Zračne snage“, istakao je.

komentari (0)