Turčin proizvodi razne umjetnine od bačenog papira: Napravio preko 50.000 komada nakita

MAGAZIN 17.02.2022, 15:54 17.02.2022, 16:04
Turčin proizvodi razne umjetnine od bačenog papira: Napravio preko 50.000 komada nakita
© AA

Ali Riza Kart iz Turkiye od djetinjstva voli oblikovati papir, a umjetnost kojom se on bavi otkrio je kada je slučajno vidio šarene stranice časopisa koje je bacio prije 22 godine.

Kart oblikujući papire u skladu sa bojom i šarom bez upotrebe boje, vremenom je razvio svoju tehniku. Ali Riza koristi metodu lakiranja kako bi povećao trajnost papira i osigurao da se rad može koristiti dugi niz godina, a prilikom izrade svojih umjetnina koristi samo bačene časopise, knjige i vaktije.

Proizveo je skoro 50 hiljada prstenova, ogrlica, tespiha i narukvica, a ponekad je potrebno 10 dana za umjetničko djelo. Svoja djela prodaje od 100 do 1.000 lira.

Kart je za AA rekao da je njegov rad obnavljanje, a ne recikliranje.

Ističući da je svoju umjetnost razvijao uz mnogo metoda pokušaja i grešaka, Kart je rekao su sa njegovom dvadesetdvogodišnjim iskustvom njegova djela dostigla nivo uljepšavanja izloga zlatara.

- Postoje razne umjetnosti vezane za papir. Međutim, tehnika i stil koji koristim su potpuno moji. Mislim da sam pronašao novu umjetnost primjenom različitih tehnika od poznatih. Nazvao sam je "Teriha." Ne kupujem ništa. Ja koristim samo otpadni papir. Pokušavam papir koji ljudi bacaju pretvoriti u nakit. Društvo će odlučiti koliko sam uspješan, kazao je Kart.

Navodeći da njegovi radovi uključuju ne samo papirni nakit i dodatke, već i neka značenja, Kart je rekao: „Volim da osmislim svoja djela. Naprimjer, imam tespih koji sam napravio za sebe. U njemu je ispisana moja oporuka. Na svakom zrnu je napisan savjet. Kada umrem, moja djeca će to pročitati. Iako je to nasljedstvo od mene, njihovog oca, to je ovozemaljsko vlasništvo. U nekim ogrlicama čuvam male priče koje niko nije čuo. Na nekim papirima su odštampane veoma posebne riječi i slike.“

Ističući da svoju umjetnost nastoji promovisati učešćem na festivalima i izložbama, Kart je naveo da pridaje veći značaj podučavanju svoje umjetnosti kako ta umjetnost ne bi nestala s njegovom smrću.

Kart je također izrazio želju da se njegova umjetnost razvije i postane tradicionalna.

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)