Turska kultura i tradicija na ulicama Washingtona

Na štandovima su bili izloženi proizvodi koji odražavaju osmansko-tursku kulturu, a među njima i ručno tkani tepisi i tradicionalna odjeća

MAGAZIN 17.10.2022, 10:12
Turska kultura i tradicija na ulicama Washingtona
© AA

Na specijalnom festivalu održanom u nedjelju u Washingtonu, glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), mnogobrojni posjetioci imali su priliku da probaju tursku hranu, kao i da se upoznaju s tradicijom i kulturom Republike Turkiye. 

Festival, u okviru Mjeseca turske baštine (oktobar), 20. put je u Washintonu organizovalo gradsko Udruženje američkih Turaka (ATA-DC) na aveniji Pennsylvania.

Članovi tursko-američke zajednice i drugi posjetioci iz okoline uživali su u raznovrsnoj hrani, muzičkim nastupima, kao i u ukusu turske kafe uz "gledanje u šolju", odnosno proricanju sudbine iz taloga kafe što je viševjekovna tradicija u Turkiye.

Na štandovima su bili izloženi proizvodi koji odražavaju osmansko-tursku kulturu, a među njima i ručno tkani tepisi i tradicionalna odjeća.

Deniz Tay, koja je posjetila festival sa svojom porodicom, rekla je da je ovo prvi put da posjetila taj događaj.

- Festival nam se dopao, očigledno je da je uloženo mnogo truda u ovo, a saznala sam da je ovogodišnji događaj 20. takve vrste, rekla je ona za AA, zahvaljujući se organizatorima jer im pružili priliku da upoznaju tursku kulturu.

Merve, volonterka na festivalu, rekla je voli biti dio događaja koji "promoviše kulturu".

- Kultura je za dijeljenje. Trenutno dijelimo. Zato sam tako sretna i uzbuđena, dodala je Merve, koja živi u državi Maryland.

Druga volonterka Hazal rekla je da je imala priliku da približi posjetiocima tursku kulturu te da se upozna s Turcima koji žive na ovom području.

komentari (0)