Turska muzika na sarajevskoj sceni

Ulaz na koncert je slobodan uz prethodnu prijavu na e-mail

MAGAZIN 23.01.2024, 09:55 23.01.2024, 10:01
Turska muzika na sarajevskoj sceni

U sklopu manifestacija koje se organizuju povodom obilježavanja 100 godina od osnivanja Republike Turske, u Sarajevu će se 26. januara 2024. godine održati "Koncert povodom 100. godišnjice", s početkom u 19:00 sati, u Domu armije.

Koncert, na kojem će biti predstavljeni primjeri klasičnih djela turske muzike, zajedno organizuju Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske i Državni konzervatorijum turske muzike Tehničkog univerziteta u Istanbulu - ITU, uz velikodušnu podršku Ambasade Republike Turske u Sarajevu, Instituta Yunus Emre i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Na predstojećem koncertu, na koji su srdačno pozvani svi ljubitelji muzike i umjetnosti, izvođači saza i hor solista će publici predstaviti klasična djela tradicionalne turske muzike.

Prvi turski muzički konzervatorijum, osnovan 1975. godine, ističe se kao jedna od najprestižnijih institucija u zemlji u oblasti turske muzike. Kroz dugogodišnje prisustvo, konzervatorijum je iznjedrio mnoge značajne umjetnike.

Osim obilježavanja stogodišnjice osnivanja Republike Turske, prethodne godine obilježeno je i 250 godina od osnivanja Istanbulskog tehničkog univerziteta (ITU). ITU je jedan od najeminentnijih univerziteta u Turskoj, posebno u inžinjerskom obrazovanju, s bogatom historijom koja datira iz Osmanskog perioda.

Ove godine se također obilježava 20. godišnjica osnivanja Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, prvog fondacijskog univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Ulaz na koncert je slobodan, a svi ljubitelji umjetnosti koji planiraju prisustvovati mogu potvrditi svoj dolazak slanjem e-maila na adresu: sarajevoculture@gmail.com

komentari (0)