Turska: Neobične žičare koriste za prijevoz i  transport

MAGAZIN 11.06.2021, 12:30 11.06.2021, 12:43
Turska: Neobične žičare koriste za prijevoz i  transport
© Yeni safak

Broj žičara poznatih kao 'varangel', koje se koriste za teretni transport u istočnoj crnomorskoj regiji, povećava se iz dana u dan. Žičare se sastoje od čelične žice i dijelova motora, nasumično ugrađenih između dolina.

Berba čaja, koja je započela u maju, obavlja se u Rizeu, Trabzonu, Artvinu i Giresunu. Zbog strme i surove prirode regije, ljudi koji beru čaj, prevoze ga žičarama, koje su poznate kao 'varangel' i čiji se broj iz dana u dan povećava.

Stanovnici regije traže da se žičare standardiziraju, i osiguraju, jer se pored za prevoz čaja koriste i za prevoz ljudi.

 Šef komore inženjera mašinstva Rize, Metin Bıçakçı, izjavio je da postoji gotovo 15 hiljada žičara u istočnom dijelu Crnog mora, i rekao da građani sami sebi grade žičare tamo gdje su im potrebne bez pomoći inžinjera.

- Građani su žičare postavili u svojim vrtovima prema vlastitim planovima i potrebama, kazao je on.

Stanovici crnomorske regije također kažu da im je žičara prijeko potrebna, jer da nema žičara, sami bi morali prenositi čaj.

- Žičara je neophodna za Rizeli. Ovo nama mnogo pomaže, inače kako bi prenijeli sav taj čaj, kazao je Tahir Baş, jedan od stanovnika.

Muammer Kalın, koji žičaru koristi za vrtlarenje, rekao je da žičara za njega znači put.

- U žičaru natovarimo čaj, đubrivo i drva i krećemo put, kazao je on.

komentari (0)